Блог

Безплатни очни прегледи за социално слаби възрастни с катаракта (перде) в Пловдив

Безплатни очни прегледи за социално слаби възрастни с катаракта (перде) в Пловдив

На 1 и 2 май 2014 г. ще се проведат безплатни очни прегледи на социално слаби пациенти с катаракта на възраст над 60 години съобщи satandartnews.com. Прегледите се извършват благотворително от Фондация „Съпричастен кръст” с цел ранно диагностициране и превенция на катаракта и други очни заболявания.

 

Благотворителната инициатива е част от проект на фондацията с цел въвеждане на регламентирани безплатни профилактични очни прегледи за населението на България над 60-годишна възраст.  Прегледите ще се извършат на 01.05.2014 г. от 14:00 ч. до 18:00 ч. и на  02.05.2014 г. от 12:00 до 18:00 ч. в МЦ „Св. Иоан Рилски”, гр. Пловдив, ул. „Чорлу” 4, от доц. д-р Красимир Коев от Медицински университет София, специалист по очни болести и управител на Фондация „Съпричастен кръст”. Прегледите се провеждат с предварително записване на час на тел: 032/ 670 100 от 09:00 ч. до 15:30 ч.

 

Катарактата е на първо място от водещите причини за предотвратима слепота. 80% от предотвратимата слепота е лечима, към която спада и катарактата. Затовa е необходимо ранно диагностициране и навременно оперативно лечение на катарактата. 60 милиона от населението на Земята са слепи вследствие на катаракта. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% над 75 години. Популярното название е „вътрешно перде”, защото пречи на ясното виждане. Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно” - т. е. пациента да различава само светлина - това затруднява съвременните хирургични техники.

 

Над седем милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания. В световен мащаб над 39 милиона души са слепи и 246 000 000 имат умерено или тежко увреждане на зрението. Според статистика на Световната здравна организация, световното население застарява, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Основна цел на  Световната здравна организация е  премахване на лечимата слепота до 2020 година.

 

Свързани статии:

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

Глаукомата - тихият крадец на зрението

4х20 срещу уморени очи!

 

 

До сега фондация „Съпричастен кръст” е извършила многократно профилактични  безплатни очни прегледи на социално слаби пациенти с разични заболявания, в това число и на старческа катаракта, съобщиха от организацията.  При много от пациентите се установи напреднал стадий на катаракта – вътрешно перде, особено при тези от провинцията. На част от тях своевременно е извършена операция с поставена вътреочна леща. Някои от пациентите с много напреднал стадий на катаракта идват с усложнения от нея. Затова е необходимо опериране на катаракта в по-начален стадий.

 

Възрастовата катаракта прогресивно нараства след 60 годишна възраст и засяга почти всички хора над 80 години.  Катарактата представлява помътняване на лещата на окото, което води до постепенно  намаляване на зрението, достигащо до пълна слепота.

 

Катарактата може да бъде вродена или придобита. Придобитата от своя страна се разделя на: старческа (в напреднала възраст), усложнена (в резултат от други заболявания на окото, като глаукома, иридоциклит, отлепване на ретината и др.), патологична (от общи заболявания, като диабет, миотония и др), травматична, лъчева (радиационна, електрическа, топлинна).

 

Старческата катаракта е най-често срещаната. Тя се появява при хора над 60-годишна възраст, но не е изключено да се развие и по-рано. Старческата катаракта се разделя на два основни вида:

Кортикална /периферна/ - центърът на лещата остава прозрачен, но се наблюдават мътнини по периферията. В началото на заболяването зрението е запазено или е съвсем леко нарушено. С течение на времето периферните мътнини обхващат и центъра, което намалява зрението. Когато лещата потъмнее напълно, тя придобива равномерен мътно сив цвят. Вече зрението е загубено, човек може да различава само светлината.

Нуклеарна /ядрена/ - потъмняването обхваща центъра на лещата първоначално. Развива се много по-бавно от кортикалната, но за сметка на това централното зрение се нарушава рано. Често се наблюдава развитието на късогледство, което е причинено от засилената пречупвателна сила на лещата. Болните се оплакват от постепенно намаление на зрението на едното, а в редки случаи – и на двете очи. Зрението е замъглено, получава се заслепяване при ярка светлина, изменя се цветовото усещане.

 

Оперативното лечение на болестта е една от най-сигурните медицински процедури. По време на интервенцията  лещата се заменя с изкуствена. Операцията не е тежка и почти винаги е успешна.

 

Доц. д-р Красимир Коев е специалист очни болести от Медицински университет София. Завършил докторантура в Медицински университет «Рене Декарт», Париж към Сорбоната и Националната очна болница на Франция «Кенз-Вент». Автор на 130 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

  • Асоциацията на докторите на науките на Франция
  • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
  • Активен член на Нюйоркската академия на науките
  • Европейското глаукомно сосиете
  • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по      офталмология
  • Евроретина
  • Френското сосиете по очни болести

 

(Статията е предоставена от Standartnews.com)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Безплатни консултации в „Александровска” в Световната седмица на Първичните имунни дефицити

Безплатни консултации в Александровска в Световната седмица на Първичните имунни дефицити

Следваща статия
Зад агресивния мъж работохолик често се крие слаба личност

Зад агресивния мъж работохолик често се крие слаба личност

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар