Блог

Беззъби старини? Не е задължително!

Беззъби старини? Не е задължително!

Беззъбото лице не е красива гледка. Ако се притеснявате от възможността да се видите с хлътнали бузи и протези след години – информацията ще ви бъде полезна.  Повечето хора приемат, че с възрастта загубата на зъби е неизбежна.  Да, тя е често срещана, но в голяма част от случаите (като повечето неща в живота) вие вероятно сте причината за липсващите зъби!

 

Бебешки зъби падат сами, за да бъдат заменени с постоянни зъби. Те от своя страна не падат от естествени причини. Болест или травма обикновено са виновници за загубата на постоянен зъб. Не забравяйте, че зъбите си остават със стотици години на черепа (трябваше да го кажа!).

 

Тежък удар в лицето може силно да повреди или да изкърти зъбите . Това обикновено е резултат от спортове като футбол или бокс. Други форми на травма могат да бъдат резултат от използването на зъбите като инструмент - отваряне на бутилки, капачки, щифтове и други. Вредните навици също могат да бъдат травматични  - държането на лула със зъбите, дъвчене на моливи или химикалки, гризене на ноктите и стискането на предмети като кламери, пирони и т.н.

 

Загубата на зъби може да бъде вследствие и на болест!  Заболяването може да включва зъбите и венците директно, като пародонтоза (поради лоша устна хигиена), или може да бъде от системен произход.  Пародонталната болест е известна като „тиха болест”, която може да разруши костта на венците преди да сте разбрали. Първоначалните признаци започват с леко кървене, докато миете зъбите, което е сигнал за възпаление. Такъв процес, който причинява подуване и зачервяване на венците, в крайна сметка  унищожава костните тъкани, които държат зъбите на място.

 

Леко кървене на венците, докато се миете или почиствате с конец, както и лошият дъх обикновено са забележими признаци на пародонтозата.  Обърнете внимание и се обърнете към зъболекар (стоматолог), защото състоянието все още е обратимо и лечимо на този етап.

 

Системно заболяване също може да доведе до сериозно проблеми на зъбите и венците и в крайна сметка до загуба на зъб.  Такива са хрончини заболявания  като диабет,  рак, остеомиелит (възпаление на костния мозък) и автоимунни заболявания. Тези болести оказват влиние върху организма по различен начин. Така например, загубата на зъби при хора с диабет е свързано с по-бавната способност на организма да се бори с инфекциите.

 

Съществуват и косвени причини за загубата на зъби. Например, тютюнопушенето „изсмуква” жизненоважни хранителни вещества от тъканите, което затруднява поддържането на здрави венци. Употребата на слаби наркотици пък води до повишен прием на сладки храни и до пренебрегване на устната хигиена. Някои лекарства с рецепта могат да причинят сухота в устата, което прави оралната среда кисела и по-благоприятна за развитие вредните бактерии.  Хормоналните промени при бременност, непълноценното хранене, храненето преди сън и прекаляването със сладко също се отразяват върху оралното здраве.

 

Както виджате, в причините за загуба на зъби не е спомената старостта. Без значение от възрастта, вашите зъби могат да бъдат здрави и/или бихте могли да ги загубите във всяка възраст. Изследвания показват, че заболяването на венците е основната причина за загуба на зъби при възрастните хора. В повечето случаи тези проблеми са резултат от недостатъчни грижи за устна хигиена и липса на профилактика.  Дори с най-добрите протези или изкуствени зъби няма да се чувствате толкова сигурни, колкото с вашите собствени зъби. Имплантите са опция, но не всеки може да си ги позволи, а и е възможно да липсва достатъчно здрава кост, необходима за тази процедура. Най-добрият отговор за предотвратяване на загуба на зъби е редовни прегледи и поддържане на отлична хигиена... до дълбока старост.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическия текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://leben.freenet.de/ & http://www.coloribus.com/
Предишна статия
Защо лекарите заминаващи за чужбина е важно да потърсят консултантска услуга за намиране на работно място, а не посредническа?

Защо лекарите заминаващи за чужбина е важно да потърсят консултантска услуга за намиране на работно място, а не посредническа?

Следваща статия
Алергични ли сте към Коледа?

Алергични ли сте към Коледа?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар