Блог

Алергични ли сте към Коледа?

Алергични ли сте към Коледа?

Много ваканционни фаворити могат да предизвикат или да раздразнят алергиите - от храна и домашни любимци до сезонната зеленина за украса. Логично е симптомитеда се увеличат по време на празничния сезон.

 

Не упреквайте вечнозелените елхи и борчета за изненадващите алергии, а по-точно спорите мухъл по тези растения. Ако мухълът ви е враг, се постарайте да сложите коледното дръвче в по-далечен ъгъл в стаята, измийте го обилно с маркуч или третирайте стеблото като използвате слаб разтвор на белина в съотношение 1:20. Дръжте дървото максимално 2 седмици и го изкарайте от дома. Друг вариант е изкуствената зеленина, но тя задържа много домашен прах и трябва старателно да се мие всяка година.

 

Празничната храна също крие опасности за изостряне на алергиите. 90 % от всички реакции на хранителните алергии се предизвикват от 8 храни -  мляко, яйца, фъстъци, дървесни ядки (кашу, орехи), риба, миди, соя и пшеница. На празничните сбирки с приятели и семейство им кажете за вашите хранителни алергии и ги попитайте за съставките в менюто на масата.

 

Около Коледа и домашните любимци се застояват повечко на топло. Ако котката на милата ви леля изостря киханенето ви, то може да миете ръцете и лицето си по-често  (по-лесно е да поддържате собствената си чистота, отколкото да се опитвате да изкъпите своенравното животно). Може да използвате и прахосмучка с ХЕПА филтър, който да задържа алергените от килима и меката мебел в контейнера й.

 

Микроскопичните акари са известни причинители на алергии и астма. Битовите кърлежи живеят в матраците и дюшеците, възглавниците, диваните и подовите настилки. Те се размножават в нормални условия: 25 градуса и влажност около 60%. При по-висока влажност акарите се размножават многократно повече. Повишената влажност стимулира и размножаването на различни видове гъбички. Известни са около 350 вида гъбички, които могат да предизвикат алергия. Ако относителната влажност от 30% се увеличи до 80%, нивото на гъбичното замърсяване в помещенията нараства повече от 3 пъти. Сушенето на дрехи на закрито, цветята в стаята и липсата на редовно проветрение може значително да повишат домашната влага. Препоръчително е  да поддържате влажността на закрито в здравословните граници между 30 % и 50 % (с изсушител на въдуха, ако се налага).

 

А знаете ли, че стресът около търсенето на подаръци и лудниците по магазините отслабват имунитета и изтощават организма, което допълнително изостря симптомите на алергии!?

 

И още нещо важно – макар да е ваканционен период, не прекъсвайте  лечението на хроничните заболявания и алергиите. Спазвайте определените дози и интервали на прием на лекарствата, предписани от вашия лекар. Предвидете необходимите количества за целия си престой извън дома, особено ако ще пътувате далече.

 

Весели празници без алергии!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://aacos.com/
Предишна статия
Беззъби старини? Не е задължително!

Беззъби старини? Не е задължително!

Следваща статия
Ечемик в окото – ах, защо намигнах!?

Ечемик в окото – ах, защо намигнах!?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар