Блог

Апетитната самардала чисти лош холестерол и намалява кръвното

Апетитната самардала чисти лош холестерол и намалява кръвното

Всяка българска къща разполага с традиционната българска шарена сол. Ароматите и вкусовете, събрани в нея, карат хората да я наричат луканка на прах. Неповторимият вкус на тази традиционна българска подправка ни би бил толкова ароматен и прекрасен без присъствието на растението самардала в нея. Интересната подправка придава остър и пикантен вкус, който съвършено допълва другите и прави вкуса на шарената сол неповторим.

 

Ароматната самардала се използва предимно на Балканите, но растението се среща къщо и в други южни държави в Азия и Европа. Подправката има специфично трискатово стебло, а през пролетта по него израства красиво съцветие, съставено от 30-40 дребни красиви камбанки.

 

Вкусът на полезната и ароматна самардала е силен, нагарчащ и лют, особено, когато растението е в прясно състояние и напомня повече на хрян. Едва ли знаете, но растението е включено в списъка с полезни растения на Закона за лечебните растения и това не е никак случайно.

 

Самардала съдържа полезни съставки като етерично масло, стероли, танини и флавоноиди, които правят билката със силни противовъзпалителни качества. Тя се използва за превенция на редица сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, атеросклероза, дори рак.

 

Сред най-изявените и доказани здравословни ползи от самардала е способността му да чисти лошия холестерол, да повишава апетита и да улеснява храносмилането. Освен това подправката намалява високото кръвно налягане.

 

Самардала на чай помага още при стомашни болки и запек, успешно се използва при хронична кашлица и псориазис. Друго качество на полезното растение е, че то пречиства бъбреците и пикочния мехур, тъй като действа пикочогонно.

 

Свързани статии:

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Сланината вдига добрия холестерол, но е важна мярката

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яжте манго – суперплод за добро зрение, перфектна кожа и тънка фигура

Яжте манго – суперплод за добро зрение, перфектна кожа и тънка фигура

Следваща статия
Витамин В9 помага бебето да се роди здраво, рибата - да е умно

Витамин В9 помага бебето да се роди здраво, рибата - да е умно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар