Всяка българска къща разполага с традиционната българска шарена сол. Ароматите и вкусовете, събрани в нея, карат хората да я наричат луканка на прах. Неповторимият вкус на тази традиционна българска подправка ни би бил толкова ароматен и прекрасен без присъствието на растението самардала в нея. Интересната подправка придава остър и пикантен вкус, който съвършено допълва другите и прави вкуса на шарената сол неповторим.
Ароматната самардала се използва предимно на Балканите, но растението се среща къщо и в други южни държави в Азия и Европа. Подправката има специфично трискатово стебло, а през пролетта по него израства красиво съцветие, съставено от 30-40 дребни красиви камбанки.
Вкусът на полезната и ароматна самардала е силен, нагарчащ и лют, особено, когато растението е в прясно състояние и напомня повече на хрян. Едва ли знаете, но растението е включено в списъка с полезни растения на Закона за лечебните растения и това не е никак случайно.
Самардала съдържа полезни съставки като етерично масло, стероли, танини и флавоноиди, които правят билката със силни противовъзпалителни качества. Тя се използва за превенция на редица сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, атеросклероза, дори рак.
Сред най-изявените и доказани здравословни ползи от самардала е способността му да чисти лошия холестерол, да повишава апетита и да улеснява храносмилането. Освен това подправката намалява високото кръвно налягане.
Самардала на чай помага още при стомашни болки и запек, успешно се използва при хронична кашлица и псориазис. Друго качество на полезното растение е, че то пречиства бъбреците и пикочния мехур, тъй като действа пикочогонно.
Свързани статии:
Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол
Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол
Сланината вдига добрия холестерол, но е важна мярката
Източник: Лечител.net
Коментари