Блог

Лечебните свойства на морковите

Лечебните свойства на морковите

Морковът има хилядолетно благородно потекло – отглеждането му като култура е започнало в Централна Азия и Близкия Изток. По-интересен факт е не толкова родното му място, колкото цветовете, с които е бил оцветен. Оказва се, че първоначално морковите не са притежавали добре познатия ни днес оранжев цвят. Или по-скоро – не той е бил основният.

 

До късния шестнадесети век морковите са били предимно лилави, заради съдържащите се в тях антоцианини. Това са пигменти, които дават цвета на боровинките, гроздето, къпините и други горски плодове. Срещали са се и моркови в бяло, жълто и оранжево, но сравнително по-рядко.

 

Актуалният в днешно време оранжев цвят е бил получен, благодарение на холандски ботаници, които правят кръстоска между мутиралите светли моркови и други видове. Легенди, занимаващи се с причината, поради която зеленчукът е претърпял промяна, не липсват, но може би най-правдоподобната е тази, чиято теза е: просто морковите, които са оранжеви на цвят, са се оказали превъзхождащи останалите – с по-землист вкус и сладост. Оранжевият цвят се дължи на каротеноидите, усвояващи се в човешкия организъм като витамин А.

 

Морковите са най-подходящата храна за бебета след майчината кърма

 

В някои части на Афганистан все още се отглеждат лилави моркови, главно използвани в производството на силна, алкохолна напитка. Освен за нея, в миналото морковът се е отглеждал най-вече заради ароматните си семки и листа, поради която и до днес главно се произвеждат неговите най-популярни роднини – магданозът, копърът и кимионът. Днес обаче морковите намират широко приложение в бита на хората.

 

Смята се, че след майчината кърма, морковът е първият зеленчук, който новороденото трябва да поеме под формата на сок или на каша. Тoва е така, защото съдържа много захари, лесноразтворими белтъци, множество витамини (А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР), органични киселини, етерични масла, както и минерали и микроелементи – желязо, калций, мед, фосфор, йод, кобалт които са лесно усвоими от организма.

 

В частност витамин В е отговорник за добрата способността ни да се концентрираме и възможността ни да имаме добра памет. Той помага също така на организма да пребори ежедневния стрес, на които е подложен.

 

 

Морковите подпомагат борбата с анемията

 

Витамин В помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия. В борбата с малокръвието активно участие взима и витамин Е, който също е съставна част от морковите. Провитамин А, на който се дължи оранжевият цвят на сладкия зеленчук, много пъти е наричан „витаминът на растежа“, понеже се смята за изключително необходим за правилното развитие на организма на малките бебета и децата. Участва в изграждането на костите и зъбите, прави кожата сияйна (благодарение наличието на калий) и помага при лечението на акне.

 

В медицината за лечебни цели приложение намират най-вече семената и корените на зеленчука. От семената се извлича каротин, етерично масло, спиртът чераниол, флавоноиди и още вещества с противомикробно и противораково действие. Учени се концентрират специално върху конкретно откритото вещество – фалкаринол, за което се предполага, че има антиракови свойства.

 

Фалкаринолът е естествен пестицид, отделян от морковите, с цел да не бъдат нападани и увреждани от гъбички корените на растението. Морковът е вероятно единственият зеленчук, в който тази съставка се съдържа. При проведени опити с мишки, изследванията установяват, че благодарение на фалкаринола се намалява рискът от развитие на рак с една трета.

 

 

Морковите извличат лошия холестерол от организма

 

В корените пък се съдържа немалко целулоза и магнезий, спомагащи активирането на перисталтиката на червата, и извличащи лошия холестерол от организма. Корените са благоприятно средство в регулирането на мазнините.
За лечебните свойства на морковите може да се говори доста и винаги ще има нещо, което сме пропуснали да кажем.

 

Наскоро е открито, че по съдържание на фитонциди – веществата, които действат пагубно на лошата“ микрофлора, чесънът и лукът по нищо не превъзхождат моркова. При изяждането на само един морков, общото количество на микроби в устната ви кухина значително ще намалее. Благодарение на съдържащите се в тях биоактивни вещества, морковите повишават жизнения тонус, засилват предпазните функции на организма в борбата му с инфекциите, подпомагат регулирането на обмяната на соли и вода в организма.

 

Освен спазмоотпускащото действие на морковите върху сърдечните и кръвоносните съдове, провитамин А облекчава възпалението на бронхите, както и на щитовидната жлеза, помага при проблеми със зрението. Морковите са предпазно и лечебно средство при различни хранителни смущения и неразположения като запек и затлъстяване. Морковът има слабително, пикочогонно, жлъчкоотделително и глистогонно действие и стимулира метаболизма. Морковите значително подпомагат извеждането на пясъка и малките камъчета при бъбречно-каменна болест, стимулират и изчистването на черния дроб от токсините.

 

 

Морковът помага при рани и пази кожата от слънчеви изгаряния и стареене

 

В народната медицина със ситничко настърган морков и морковен сок се налагат изгаряния или пък замръзнали участъци от кожата, както и рани от това и друго естество.

 

Нека не пропускаме да споменем и още една важна роля на бета-каротина, който морковът съдържа - той предпазва кожата от преждеврменно стареене, защитава я от UV лъчите, това обяснява и съдържанието му в много слънцезащитни продукти на пазара. Опасност от пренасищане на организма от бета-каротинът и другите каротеноиди няма, тъй като количеството, което не се използва, бива изхвърлено в процеса на обмяна на веществата. Установен факт е обаче, че приеман като хранителна добавка и в прекомерни, неразумно приемани количества, бета-каротинът е възможно да увеличи риска от рак на белия дроб при пушачите. Противопоказна е консумацията на моркови в сурово състояние в случаи при язви на червата и стомаха в остра фаза, колити и ентерити.

 

Свързани статии:

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Есенни салати като енергиен тоник

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

 

 

Автор: agronovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
10 храни за силен имунитет

10 храни за силен имунитет

Следваща статия
Кои са първите симптоми при рак на кожата

Кои са първите симптоми при рак на кожата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар