Чаят от полезното растение шипка е мощен имуностимулатор. Той се използва при такива състояния като авитаминоза, скорбут, грип и настинки, защото съдържа огромни природни количества витамин С.
С настъпването на есента организмът трябва да се подготви за зимата, настинките и грипа. Затова още отсега се заредете с растението шипка, за да може да си правите чай от него всеки ден. Най-добре е вие сами да сте си набрали от билката шипка, като сте предпочели екологично чисти територии. Растението не се нуждае от някакви по-специални обработки, за да стане годно за консумация.
Макар че някой билкари предпочитат да берат шипка без стъбло, мнозина препоръчват този начин на късане, особено ако ще използвате растението за направа на чай или вино. Когато започне да изсъхва, двете части ще се отделят една от друга много по-лесно. След обирането на билката шипка, тя трябва да се изсуши. Това става на хладно, проветриво място, на което трябва да разстелете полезната шипка и да я оставите за около 50-60 дни.
Чай от шипка се приготвя като две супени лъжици от билката се пусне в половин литър вряща вода. Оставя се да ври около 5 минути, а после се маха от котлона и се оставя да изстине, без да се вадят плодовете шипка от отварата. Преди консумация чаят се прецежда. За още по-добър вкус и здраве можете да овкусите чая от шипка с малко канела, лимон и лъжичка чист пчелен мед.
Освен като имуномодулатор, против настинки и грип, чай от шипка се препоръчва и при проблеми с бъбреците, тъй като е силен диоритик. Чай от шипка се пие и при нарушено храносмилане, забавен метаболизъм и дори срещу диабет.
Освен това чай от шипка засилва мозъчната дейност и предпазва от цироза.
Свързани статии:
Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно
Време е за подсилване на имунната система
Автор: lechitel.net
Коментари