Според направено наскоро проучване ядем средно по 36 килограма захар на година, което е изключително голямо количество. Това на практика означава по около 100 гр. на ден, или 7 супени лъжици.
Захар приемаме от всякакъв вид сладки изделия и кафето, което консумираме. Голяма част от газираните напитки също съдържат кристална захар, коментира в студиото на Нова тв проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.
"Консумацията на твърде много захар води до така наречените хронични незаразни болести. Бум има в сърдечно-съдовите болести. Влошава въглехидратната ни обмяна. Излишните захари винаги се трансформират в мазнини, което води до свръхтегло. Има риск от развитието на диабет. Не на последно място прекомерното консумиране на захар носи риск от развитие на някои ракови заболяванията", обясни д-р Байкова.
"Досегашните ни препоръки за консумация бяха по максимум 50 гр. на ден, или три супени лъжици. Сега Световната здравна организация препоръчва намаляване двойно на това количество", допълни специалистът.
Относно кафявата захар, която се смятана за по-полезната, д-р Байкова обясни, че тя е с малко по-голямо съдържание на минерали. Не е толкова пречистена и в нея има остатъци от растенията, от които се добива. В този смисъл е малко по-полезна, но калориите са почти еднакви с тези в бялата.
По думите на д-р Донка Байкова е хубаво вместо захар, да се използва пчелен мед, в който има над 400 полезни съставки. За разлика от него захарта съдържа само една, но и тя е със съмнителна полезност. Децата пък трябва да бъдат поощрявани не с шоколади и бонбони, а с плодове. /КРОСС/
Коментари