Блог

Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи

Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи

Кои са най-често срещаните хепатити у нас, как да се предпазим от заразяване, каква е диагностиката им и какъв хигиенно-диетичен режим трябва да се спазва преди и след боледуване от хепатит, ще ви разкажем в поредица от публикации на вирусолога д-р Снежана Станчева. Тя работи в спецализираната многопрофилна лаборатория „Здраве“ от 2005-а година и е специалистът, който въведе за първи път в Русе нов ДНК метод за изследване за грипни вируси. Д-р Станчева е вирусологът, който наскоро въведе и ДНК-метода за диагностика на хламидийни инфекции, микоплазма и уреяплазма в лаборатория „Здраве“. В три последователни материала, д-р Станчева ще ни запознае с хепатит А, хепатит В и хепатит С, както и с някои по-рядко срещани, каквито са хепатит Д и хепатит Е.

 

ХЕПАТИТЪТ е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. Пет хепатотропни вируса причиняват изброените по-горе заразни заболявания.

 

Освен тях и други вируси, като цитомегаловирус и Ебщайн бар, макар и значително по-рядко, могат да предизвикат вирусен хепатит наред с основното заболяване, което причиняват.

 

След 1995 година са описани и други вируси, като хепатитен G вирус, TTV вирус, SEN вируси и NV-F агент, но тяхната патогенност за хората не е доказана.

 

Петте хепатотропни вируса принадлежат към различни семейства, но основно свързващо звено е техният тропизъм към черния дроб на човека, както и сходната, а в редица случаи, и почти еднаква клинична симптоматика.
ХЕПАТИ ТИП „А“

 

Това е най-разпространеният и най-лесният за заразяване вид хепатит. Нарича се още „болест на мръсните ръце“ , защото основият начин за заразяване с този вирус, е чрез неизмити ръце, плодове и зеленчуци. Пренася се още и механично от мухите .

 

След като навлезе в организма, вирусът заразява чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване на функциите на черния дроб.

 

Първата фаза на заболяването е острият хепатит. Седмици, до няколко месеца от заразяването, може да се прояви болестта с признаци на умора, липса на апетит, главоболие, гадене, болки в дясно под ребрата и в ставите, последвано от пожълтяване и потъмняване на урината.

 

Увреждането на черния дроб дава отражение в дейността на други органи и системи и поради това заболяването хепатит е важен здравен проблем. Ако не си обърнем внимание и при по-леко протичане , острият хепатит може да премине в хроничен. Това е опасно състояние, водещо до тежки поражения в черния дроб и други органи и може да има фатален край.

 

Предпазването от хепатит е лесно, но често се пренебрегва. Добрата лична хигиена е основен фактор в борбата с това заболяване. Съществува ваксина срещу хепатит А , но не се препоръчва за масово приложение, защото не оставя траен имунитет . Същото е и след преболедуване. С други думи човек може да се разболее от този вид хепатит няколко пъти в живота си, ако не спазва елементарни хигиенни правила.

 

Единственият начин да се докаже болестта е извършването на кръвни тестове.

 

 

Свързани статии:

Магданозът пази от рак и подобрява функцията на бъбреците

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни заболявания (първа част)

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Видове главоболие и причини

Видове главоболие и причини

Следваща статия
Ако бащата е умен, не е гаранция, че детето няма да е глупаво

Ако бащата е умен, не е гаранция, че детето няма да е глупаво

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар