Според резултати от ново проучване, проведено в САЩ, импулсивното хранене и невъзможността на човек да устои на храна може да са свързани с наличието на определен ген, наречен ФТО, пише в. „Дейли мейл“. Изследователи от Национални здравен институт в САЩ смятат, че това отговаря на въпроса защо за някои хора е изключително трудно да поддържат ниско тегло с напредване на възрастта.
Други проучвания също са свързвали ФТО генът с хроничното затлъстяване, но учените така и не са разбрали досега как точно той влияе над наддаването на тегло. Последното проучване установило, че хора на средна и в по-напреднала възраст, които имат един или два ФТО гена, са по-склонни да ядат висококалорична и мазна храна с напредването на възрастта. Този ген предизвиква импулс за храна, на който те просто не могат да устоят.
Може би има общ, чисто биологичен фактор, който допринася за увеличаване на риска от затлъстяване и едновременно с това подтиква към импулсивно хранене. 45% от участващите в проучването имали поне един ФТО ген, а 16 % имали два гена. Индексът на телесната маса бил по-голям в тези две групи хора.
Изследователите сканирали мозъчните вълни на хората с и хората без гена, за да установят дали има различие. Резултатите показали, че участниците с наличие на ФТО ген имали намалена активност в онази част на мозъка, която отговаря за вкуса и усета към текстурата на храната. Това води до намалени вкусови усещания и съответно желание за повече и по-мазна храна.
Според едната от лекарките, участвала в експеримента, това не означава, че човек трябва да се примири, ако притежава този ген. По нейни думи воденето на здравословен начин на живот може да победи генетичните предразположения. Хората не са обречени да са дебели, казва в заключение тя.
Още статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот
5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване
Коментари