Блог

Субаквална вана в Сливенските бани дава чудодейни резултати

Субаквална вана в Сливенските бани дава чудодейни резултати

На 13 километра от Сливен се намира единственият на Балканския полуостров санаториум, в който се прави т.нар. “субаквална вана”. Чрез нея се правят лечебни промивки на червата пише в. 24 часа.

 

Във визитната картичка на туристическия комплекс "Сливенски минерални бани" досега обикновено се споменаваха няколко неща: Баните се намират в гориста местност, минералната вода е подходяща за стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. В центъра на комплекса има обществена чешма, от която всеки може да си напълни бутилка безплатно. Химическият състав на минералния извор е изследван в близкото минало и е установено, че се доближава до този на известните френски води "Монестиер де Клермон" и "Сен Люк", съобщи "Труд".

 

Най-нови анализи извадиха на бял свят друг любопитен факт - сливенската минерална вода е като изворите в чешкия курорт Карлови Вари. Там ходят десетки хиляди туристи от чужбина заради профилактично-лечебните чревни промивки. Такива промивки или "субаквална вана" се извършват и в държавния санаториум "Жива вода" на Сливенските минерални бани.

 

"Санаториумът е уникален не само в България, а на целия Балкански полуостров - само при нас се предлага такава процедура", заяви управителят Михаил Михалев. В други спа комплекси също има "субаквална вана", но само в "Жива вода" тя използва естествения дар на природата - минералната вода със специфични качества и естествена температура от 48 градуса по Целзий.

 

От хепатит до хроничен простатит

Минералната вода на Сливен е подходяща за лечебно-профилактични процедури при много заболявания. Като се започне от гастроезофагеалната рефлуксна болест, хроничен гастрит, язвена болест, болести на тънките черва, колити, хепатити, жлъчно-каменна болест, възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища, хронични панкреатити и се стигне до диабет, болести на опорно-двигателния апарат, хроничен простатит, включително и стоматологични заболявания като пародонтит и гингивит.

 

В зависимост от заболяванията се назначават различни процедури - минерални вани, луголечебни процедури с морска луга, подводни масажи, електрофореза и ултразвук, и накрая екстрата - "субаквалната вана". Тя се провежда в специално помещение, в което минералната вода прочиства всички чревни токсини. Престоят във ваната е около 30 минути. За да има ефект, процедурата трябва да се повтори поне 4 и не повече от 5 пъти, обясняват в санаториума. Използва се специален апарат, с който се вкарва топлата минерална вода в дебелото черво и така се прави промивка. Тамошната вода има свойството да "разбие" всички шлаки и токсини в тялото и организмът ги изхвърля. Процедурата не е болезнена и много бързо след нея човек се чувства в прекрасна кондиция.

 

Минералната вода се пие с лечебна цел. Но дозите са строго определени - по 50, 100 или 150 мл на ден. Казано на обикновен език, предозирането може да има неприятен ефект - вместо да помогне, да навреди. Същото е и за престоя в басейна с минерална вода. "Не повече от десетина минути. Водата е "тежка" заради съдържанието на желязо, и след 10-ата минута мускулите отказват", предупреждава старши администраторът Ирина Димитрова. Но всеки, който е опитал и е спазвал указанията, заспива буквално като къпан - обясняват специалистите. Има и още едно ограничение - заради спецификите на топлия минерален извор басейнът е противопоказен за пациенти с високо кръвно, разширени вени и сърдечни проблеми.

 

"Гуруто" на процедурите и техния брой е лекарят в санаториума д-р Димитър Димитров. Той се запознава със състоянието на всеки пациент и го наблюдава по време на престоя му. Препоръките му са закон. А съветите му или "трите Божи заповеди" за добро здраве са: първо, да се спазва диета при стомашно-чревните и чернодробните заболявания; второ - движение и динамика без прекалено натоварване при болести на опорно-двигателния апарат; трето - да се избягват контакти със заразни и вирусни заболявания, които могат да провокират болести на периферната нервна система.

 

Фитнес

В санаториума има отличен салон с уреди за фитнес и лечебна гимнастика. Той е достъпен както чрез НОИ, така и на свободен прием. Престоят чрез НОИ е с отстъпки и излиза 195 лева за 10 дни. За него са необходими няколко неща - да се направи резервация в туристическата агенция на държавната фирма "Профилактика, рехабилитация и отдих" (офисите се намират в сградите на НОИ) и да се вземе от личния лекар направление 119 или т.нар. зелена карта. Изисква се и служебна бележка от фирмата, където работи пациентът, че не дължи осигуровки за половин година назад.

 

Пациентите трябва да представят на лекаря в санаториума и всички медицински документи, които имат. Срещу това им се осигуряват медицински прегледи, по 5 процедури на ден, от които една е бонус, и диетична храна без пържени и пикантни храни, назначена от лекаря. Свободният платен прием е 45 лева дневно, като за пациенти на пенсионна възраст таксата е 36 лева. Включва същия брой процедури, храна и нощувка.

 

Други интересни статии:

Храни, които карат рака да „гладува”

Тъмната страна на бутилираната вода

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.wallpaperfreehd.com/
Предишна статия
Черешите се борят с рака и приспиват

Черешите се борят с рака и приспиват

Следваща статия
Болница "Софиямед" става на 2 години

Болница "Софиямед" става на 2 години

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар