Блог

Спиртен извлек от жълт кантарион помага при храносмилателни проблеми

Спиртен извлек от жълт кантарион помага при храносмилателни проблеми

Едва ли има природолюбител и билкар, който да се съмнява в лечебната сила на билката жълт кантарион. Това е една от най-популярните билки, защото почти няма болест, която да не се повлиява от него. Повечето хора я ползват под формата на чай или маслен извлек, но от тази полезна трева може да си направите и спиртен извлек от жълт кантарион.

 

Все пак трябва да знаете, че жълтият кантарион не бива да се употребява безразборно и постоянно, защото той има и някои противопоказания. Той намалява действието на някои медикаменти и засилва действието на други, затова винаги когато приемате чай, маслен или спиртен извлек от жълт кантарион, трябва да уведомявате за това вашия лекуващ лекар.

 

Като чай билката се приготвя като се взима супена лъжица от нея и се запарва в 200-300 милилитра вряла вода. Престоява 15-20 минути, прецежда се и се пие.


Като маслен извлек пък рецептата е следната – буркан се пълни до горе с листа от жълт кантарион. Налива се до горе масло от ленено семе или чист зехтин и се оставя да престои на слънце няколко седмици. Когато придобие червен цвят, се прецежда и се затваря в тъмно шишенце. Получената смес се използва като с него се мажат отворени рани от изгаряния или външни наранявания, ревматизъм и подагра.


Вътрешните инфекции, като например някои бронхити или храносмилателни проблеми се лекуват с тинктури – спиртен извлек от жълт кантарион. Технологията е същата – пълни се буркан с билката, а онгоре се залива с чист медицински спирт или силна над 65-градусова ракия. Кисне се така седмица, след което се прецежда и се затваря в тъмно шише. Пие се на капки при нарушения на храносмилателния тракт, срещу различни тении и глисти в червата. За лечение на вътрeшни инфекции се вземат дневно 2-3 пъти, след основното ядене по 8-10 капки от неразредената тинктура, разтворени в малко вода. Можете да използвате този метод не повече от месец, след което трябва да починете няколко месеца и отново може да използвате спиртен извлек от жълт кантарион.

 

Свързани статии:

Билки полезни при депресия

Рецепта на руски знахари лекува успешно рак

Домашни рецепти срещу диария

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
wildplantsbg.blogspot.com
Предишна статия
6 задължителни храни в менюто за бременни

6 задължителни храни в менюто за бременни

Следваща статия
7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар