Блог

Секрет, храчка, дали това желатиново лепкаво вещество е приятел или враг?

Секрет, храчка, дали това желатиново лепкаво вещество е приятел или враг?

Интересно е да се чете за вариращите конвенционални, медицински доклади за мукуса и да се намират различни отговори. Всички те са съгласни, че слузта е наш приятел – освен ако не сме наистина болни и я свръхпроизвеждаме до такава степен, че да не може да се диша.

 

Мненията варират, казвайки, че произвеждаме от 1 литър, 1,4 литра, 2 литра или 4 литра на ден. Спокойно можем да кажем, че произвеждаме литър или повече  мукус на ден. Тази слуз изпълва нашите лигавици от носа и синусите до храносмилателната ни система.

 

Секретът улавя прах, частици и патогени, които вдишваме. Когато преглъщаме, слузта преминава към стомаха, където стомашната киселина убива погълнатите патогени. Тази система работи добре, освен ако тялото не е претоварено от бактерии или вируси. Тогава обикновено слузта се удебелява и трябва да се борим със запушен нос, течащи синуси или конгестия на белите дробове.

 

Цветът на мукуса

 

Когато се разболеем, мукусът се удебелява и променя цвета си. Първо ще се промени от прорачен към бял. След това може да се промени до жълт, зелен, кафяв или червен. Тук отново откриваме различни отговори по отношение на цвета на мукуса. Един добър съвет е да не стигаме до заключение за цвета на мукуса, тъй като този цвят може да бъде резултат на уловени частици като полени.

 

Мнозина вярват, че гъст жълт или зелен мукус е признак на инфекция, като зелен мукус е потвърдена бактериална инфекция. Много конвенционални медицински сайтове твърдят, че цветът е незначителен. За пример, няколко лекари обясняват, че зеленият цвят идва от ензими, отделяни от неутрофили, бели кръвни клетки, които се борят с патогени – най-вече бактерии и гъбички. Което ни връща към вярата, че зеленият мукус е признак на бактериална инфекция. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC), обаче, има много различно заявление за зеления цвят.

 

„Когато микроби, които причиняват настинки, първо инфектират носа и синусите, носът произвежда прозрачен мукус. Това помага за промиване на микробите от носа и синусите. След два или три дни, имунните клетки на организма отвръщат на удара, променяйки мукуса до бял или жълт цвят. Когато бактериите, които живеят в носа започнат да нарастват, те могат да бъдат открити в мукуса, което го променя в зеленикав цвят.“  

 

Как да се справите с мукуса, когато сте болни

 

Течностите са от съществено значение за справяне със слузта. Пийте много вода. Дори по-добре, направете си лимонада със стевия и червена боровинка. Приемът ви на течности е от решаващо значение, за да предотвратите мукуса да става твърде гъст или да изсъхва. Вземайте горещи душове, използвайте пара (в мивката, купа с кърпа над главата или запарване на синусите). Капки с евкалипт във вода работят добре като отхрачващо средство, за да помогнат за разделяне на слузта и ще ви позволят да го изкашляте или издухате, както правят и някои билки.

 

Чайниче нети пот

 

Друг вариант е да се използва чайник нети пот за промиване на синусите. Не забравяйте да използвате дестилирана вода, ако е възможно. Ако не, уверете се, че водата е преварена и охладена преди употреба. Чайничето нети пот просто ви помага да изтичате солена вода (често буферирана със сода) през носа и синусите, хидратирайки и прочиствайки тъканите, като помага за разбиване на слузта.
 

 

Свързани статии:

Инфекции на синусите – Как да ги избегнем и лекуваме по естествен начин

Съвети и народни рецепти за борба със синузита

Упоритата кашлица може да е опасен симптом! 500 000 българи страдат от ХОББ

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо всеки трябва да яде повече конопено семе

Защо всеки трябва да яде повече конопено семе

Следваща статия
Топ 5 безопасни алтернативи на традиционните почистващи препарати

Топ 5 безопасни алтернативи на традиционните почистващи препарати

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар