Блог

Свеж въздух - 17 стайни растения, които пречистват вашия дом

Свеж въздух - 17 стайни растения, които пречистват вашия дом

Трябва да признаем, че качеството на въздуха в помещенията е значително по-лош, отколкото е отвън. Това се дължи на нещата в нашия дом, като строителни материали, бои, килими, мебели, които съдържат вредни токсини. На закрито замърсителите влияят на вашето здраве и може да доведат до много здравословни проблеми. Необходимо е да се премахнат тези вредни токсини на закрито, а обикновените стайни растения могат да осигурят ценно оръжие, за да се борите срещу замърсяването на въздуха в затворени помещения. Те не само са в състояние да увеличат нивата на кислород във вашата къща, но също така имат способността да  намалят токсините във въздуха, който дишате.

 

Тук са няколко стайни растения, които са най-полезни за подобряване на качеството на въздуха в помещенията и можете да ги намерите лесно.

 

1. Спатифилум (Peace Lily)

Това красиво растение може да ви помогне да почисти въздуха от амоняк, формалдехид, бензен трихлоретилен, ксилол и толуол, което го прави едно от най-подходящите стайни растения, които можете да изберете.

 

2. Бамбукова палма (Bamboo Palm)

Това е страхотно растение за дома, благодарение на способността му да премахва токсини, като бензен, трихлоретилен и формалдехид. И през зимата то също може да помогне за възстановяване на влагата, тъй като въздуха е склонен да изсъхва, поради вътрешните отоплителни тела.

 

3. Алое вера

Алое е растение, което почиства въздуха в затворени помещения, като абсорбира токсините като формалдехид, въглероден диоксид и въглероден оксид. То също е много полезно за увеличаване  нивата на кислород в дома ви.

 

4. Хлорофитумът (Spider Plant)

Това растение е много лесно за отглеждане, листата помагат за усвояване на вредни вещества като мухъл и други алергени, така че е най-подходящото растение за тези, които имат общи алергии към прах. В рамките само на два дни, то може да отстрани до 90% от токсините във вашия въздух в затворени помещения.

 

5. Папрат Нефролепсис ( Boston Fern)

Папратът действа като овлажнител и може да помогне за възстановяване на влагата на въздуха. Той може също да помогне за премахване на следи от формалдехид. Не забравяйте да го държите на пряка слънчева светлина и да пръскате листата често с вода.

 

6. Аглийски бръшлян

Това е друго подходящо растение, което премахва токсините. Доказано е, че може да намали 60% от плесента във въздуха само за 6 часа!

 

7. Аглаонема (Chinese Evergreen)

Има малки червени плодове, които могат да помогнат за премахване на токсините от въздуха, които са често срещани в химически базирани домакински препарати.

 

8. Фикус (Ficus Tree)

Това дърво обикновено се намира в офиси и е добро в премахване на токсините от въздуха. Доказано е, че може да отстрани формалдехид и други токсини от въздуха.

 

Растенията в списъка по-долу, могат да бъдат не толкова често срещани, но те също са чудесни за подобряване качеството на въздуха в затворени помещения. Така че, ако имате възможност да си вземете някое от тях, не не колебайте.

 

9 – Дяволски бръшлян (Scindapsus aures или Epipremnum aureum)

10 – Филодендрон (Philodendron oxycardium, syn.Philodendron cordatum)

11 – Селоум филодендрон (Philodendron bipinnatifidum, syn.Philodendron selloum)

12 – Филодендрон слонско ухо (Philodendron domesticum)

13 – Драцена с червени крайчета (Dracaena marginata)

14 – Царевична драцена (Dracaena fragrans Massangeana)

15 – Жаннет драцена (Dracaena deremensis Janet Craig)

16 – Уарнек драцена (Dreacaena dermenisis Waneckii)

17 – Фикус бенджамин (Ficus benjamina)

 

Свързани статии:

5 растения за естествено пречистване на въздуха у дома

3 начина за детокс на вашия дом

Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8 фактa, заради които трябва да се ядат фурми

8 фактa, заради които трябва да се ядат фурми

Следваща статия
Медицински предимства на канабидиол- канабис екстракт с огромен потенциал

Медицински предимства на канабидиол- канабис екстракт с огромен потенциал

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар