Тинктурите имат по-силно въздействие от екстрактите. Най-често се приготвят така: наситетнената суровина се залива със 70- градусов спирт (или ракия – най-добре гроздова, в руската фитотерапия се използва водка), обикновено в съотношение 1:5, държи се на тъмно място 8-10 дни, като съдът периодично се ракзлаща. След прецеждане се взема на капки с ч.ч вода или се втрива в болезнени части на тялото.
Една от най-популярните тинктури е с глог при нервно сърце и за засилване на сърдечната дейност. Включени са тинктури с череша, дива череша, чимшир, смърч , розмарин и др.
Ето и най-популярните народни рецепти с тинктури:
Рецепта №1
Най-подходяща при заболявания на жлъчния мехур е тинктура от чимширени листа, които киснат в 70-градусов спирт (слагат се в съотношение 1:10) в продължение на 7-8 дни, прецеждат се и се вземат с вода (по 25-30 капки) преди хранене обед и вечер.
Рецепта №2
Свежи борови шишарки (събрани юни-юли) се наситняват и се слагат в еднолитров буркан, така че да запълнят до 1/3 от обема му. Допълва се с 40- процентов спирт, затваря се плътно и се държи на топло място 7 дни. Прецежда се и се приема по 1 суп.л. 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 1-2 месеца. Помага при гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха.
Рецепта №3
С тинктура от смърчови връхчета (пъпки) се постига дезинфекциращ ефект при хрема, ангина, бронхиална астма.
Една от най-популярните тинктури е с глог при нервно сърце и за засилване на сърдечната дейност. Включени са тинктури с череша, дива череша, чимшир, смърч , розмарин и др.
Рецепта №4
В домашната аптека е добре да имате и тинктура от розмарин: 2 суп.л. наситнени листенца и цветчета от розмарин киснат в 1литър 60 –градусов спирт 10 дни и се прецежда. При подагра, ревматизъм и артрит се вземат 6-10 капки върху бучка захар с малко мед сутрин на гладно. Препоръчва се и за втриване при ревматични и мускулни болки, в слепоочията – при отслабване на зрението, при чувство за слабост или подуване на краката ( 2-3 пъти дневно), при т.нар „тенисна ръка” за стимулиране на кръвообръщението.
Рецепта №5
Наситните плодчета от китайски лимонник и ги залеете с 95- градусов спирт ( напр. 20 гр. суровина на 100 мл. спирт) в тъмна бутилка , затворите плътно и оставите на тъмно място при стайна температура 7-10 дни, като от време на време разтърсквате. Прецежда се и престоява още няколко дни, след което пак се филтрира. Вземат се по 35-40 капки 2-3 пъти дневно на гладно в продължение на 3 седмици, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
Рецепта №6
За профилактика и лекуване на тромбози, при венозни възпаления, тромбофлебити и атеросклероза се прави тинктура от люспите на зрелите плодове с 40- градусов спирт в съотношение 1: 10. Кисне 2 седмици, прецежда се и се приемат по 25-30 капки заедно с 1 драже витамин В1 преди хранене 3 пъти дневно в продължение на 60 дни. Тинктурата може да се прилага и външно при ревматизъм, измръзвания, псориазис.
Рецепта №7
Много полезни са и корите на червената калина. Те съдържат гликозида вибурин, органични киселини, витамини, дъбилни, горчиви и смолисти вещества. Имат кръвоспиращо, затягащо, успокояващо действие, а също се предписва и при гърч. Тинктурата от корите на калината се препоръчват при нарушение на менструалния цикъл, маточни кръвоизливи по време на критическата възраст и след раждане, болезнена и обилна менструация. Как да я приготвим: счукани на едър прах кори и 70- градусов спирт в съотношение 1: 1 се държат 8-10 дни. Филтрира се и се приемат по 20-40 капки 2-3 пъти дневно.
Рецепта №8
Тинктурата с глог се препоръчва при нервно сърце и за засилване на сърдечната дейност. Като кардиотонично и регулиращо кръвообръщението средство, глогът е препоръчителен за за възрастни хора, особено при заболявания в климактерийния период , атеросклероза, невроза. Може да се ползва екстракт от аптеката: по 20-30 капки 304 капки дневно преди ядене, както и тинктура (по 50 капки).
Рецепта №9
При зъбобол народната медицина препоръчва жабурене с екстракт от върба (1 част счукани на прах сушени кори се залива с 4 части 70- процентов спирт, кисне 14 дни), разреден с вода ( 1:1).
Рецепта №10
Вземат се 100 гр. свежи череши (без костилките) киснат в 500 мл. ракия в продължение на 6 дни. Пие се по 1/3- ½ чашка 2-3 пъти дневно преди ядене срещу диария и дизентерия ( не е подходящо за деца).
Популярна е и още една рецепта, този път с дива череша: 2 суп.л. счукани костилки от диви череши се заливат със 100 мл. 40- процентов спирт. Кисне в плътно затворен съд 10 дни. Вземат се 6-10 капки с малко вода веднъж дневно при пясък и камъни в бъбреците.
Свързани статии:
Забравяте? – Страхотна тинктура за засилване на паметта
3 рецепти с коприва за здрава и блестяща коса
Източник: Здравница
Коментари