Блог

Пясъчните вани помагат на нервната система

Пясъчните вани помагат на нервната система

Псамотерапията е метод на лечение в алтернативната медицина с използване на пясъчни вани със специален пясък, който има по-голяма топлопроводимост. Този пясък обхваща определени части на тялото и разпределя равномерно топлината по повърхността. Наименованието на този вид лечение идва от латински (psammos - пясък и therapia - лечение). Най-често помага при болки на опорно-двигателния апарат и функционални разстройства на нервната система.

 

Всеки вид пясък има уникални свойства, обясняват лекари. От една страна, той отлично поглъща топлината и я отдава равномерно, а от друга, мигновено попива потта. Сеансите не са трудни и сложни. Човекът е легнал по гръб и тялото му се засипва с нагрят пясък. Задължително обаче се оставят открити областите на сърцето и стомаха, както и главата. Първите сеанси трябва да са с продължителност до 10 минути, като времето на всеки следващ нараства. Максимумът е до половин час. Ако се прилага на деца, не бива да се надвишават десетте минути, съветват специалистите. След сеанса следва баня задължително с топла вода и поне половин час на сянка. В този период студеният душ и слънчевите бани са противопоказни, защото могат да доведат до температурен стрес на организма.

 

Египтяните разпускали в пясъчни вани

В миналото псамотерапията е била използвана от древните египтяни, които си приготвяли пясъчни вани, за да се отпуснат след тежък ден. По-късно лечебните свойства на пясъка са били изследвани по-задълбочено и специалисти открили, че той може да е полезен в борбата с редица заболявания. Днес псамотерапията е най-разпространена в Италия и Франция, добре позната е и в Русия и Румъния. У нас също се предлага в някои хотели и спа центрове.

 

Пясъкът е богат на минерали като силиций и калий, съдържа също елементи от магнезий, манган, натрий. Освен това е приел и някои от лековитите свойства на морската вода. Съществуват различни видове пясък в зависимост от състава си. Затова е най-добре да се направи консултация със специалист, който да насочи пациента към най-подходящия за него пясък.

 

Хипертониците да стоят далече

Псамотерапията е противопоказна за хора, които страдат от високо кръвно и епилепсия, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Димитрова. На подобно алтернативно лечение не бива да се подлагат още пациенти с миома на матката, мастопатия, ендометриоза, хормонални проблеми, свързани с яйчниците, и инфекции. Специалистите са категорични, че всеки, който е решил да мине на пясъчно лечение, преди това трябва да е проверил здравословното си състояние на профилактичен преглед. За дамите е задължителна консултацията с гинеколог. След като е наясно със заключението на лекарите, всеки трябва да се съобрази с компетентните им препоръки, които са съобразени с потребностите на организма на всеки един от нас.

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.workbook.com
Предишна статия
Топим 5 килограма на плажа

Топим 5 килограма на плажа

Следваща статия
1100 чакат за трансплантация

1100 чакат за трансплантация

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар