Блог

Психическият стрес от яслата може да отключи алергии

Психическият стрес от яслата може да отключи алергии

Дори детето да не боледува често, добре е да започнем подготовка за ясла или градина още от август, казва д-р Красимира Косева от София, общопрактикуващ лекар и педиатър от 23 г. Това важи както за тези малчугани, които ще стъпят там за първи път, така и за другите, които са направили лятна пауза от месец-два.

 

Първото тръгване на ясла или градина е голям стрес за родителите и за детето. Затова майката трябва да положи усилия да го подготви психически. Самата тя понякога преживява тежко мисълта, че трябва да се раздели с малкото. То усеща това и още по-трудно се адаптира към новата обстановка. Тръгването на градина, дори след кратко прекъсване за месец-два, също е доста трудно, ако детето не е настроено положително.

 

"Имам малки пациенти, при които раждането на братче или сестриче е голям стрес. Преди това те са били сравнително здрави, а сега се появяват алергични реакции, астматични бронхити. Сякаш така детето казва: "Искам вашето внимание, досега то беше само мое!" Съветвам майките да приобщят баткото или каката в грижите за бебето, така то ще свикне с мисълта, че вече не е единствено", споделя д-р Косева.

 

Обикновено хората се тревожат повече за риска от инфекции в градината. Особено при малчуганите, които нямат по-големи брат или сестра, срещата с нови деца е причина да боледуват по-често. Все пак майките да не забравят, че именно психическият стрес е основна причина за по-честите здравни проблеми през този период, коментира специалистът. Детето попада в чужда среда, отделя се от майка си и влиза в нов дневен режим. За да бъде по-плавен и безпроблемен този преход, няколко месеца по-рано родителите е добре да го разхождат често до градината, да му разказват колко е хубаво да си играеш с другите малчугани.

 

Задължително е промяната в дневния му режим да се отработи предварително. Едно дете, което е свикнало да си ляга късно, сутрин ще се буди трудно и с нежелание. Това води и до съпротива да се ходи на детска градина.

 

"В никакъв случай предстоящата промяна не бива да се представя като наказание. ("Не ме слушаш и сега ще те пратя на детска градина!") Притеснително е, че постоянно срещам жени, които казват: "Дайте ми бележка, за да може детето най-после да тръгне на градина, защото не издържам вече." Такава майка изпраща много погрешни послания към малкото и няма как то да е в добро психическо състояние и да не боледува", коментира педиатърът.

 

Преди седмата година все още имунитетът е незрял. Затова е добре да помислим как да подсилим детския организъм преди навлизането в епидемичния есенно-зимен период.

 

Хомеопатията предлага много възможности за това, тя е подходяща както за бременни, така и за бебето от първите месеци, посочва д-р Косева. Важното е човек да я прилага както трябва и с необходимото търпение, защото резултатът настъпва постепенно, а не веднага.

 

Подготовката на имунитета за ясла с хомеопатия например продължава поне един месец. "Съветвам родителите да започнат с профилактиката още през август. Един от препаратите, с които постигам много добър ефект, е хомеопатичнатакомбинация Имунокинд, препоръчана от Немския хомеопатичен съюз.

 

Тя съдържа 4 съставки, специално насочени към имунитета - разказва д-р Косева. - Отзивите са много добри. Приемът е лесен - сутрин, обед и вечер (30 мин преди или след хранене) се дава по една таблетка в продължение на поне 3 месеца. При по-малките бебета тя се разтваря във водата. Една опаковка от тази комбинация стига за по-дълга профилактика и подготовка на организма за есенно-зимния период."

 

Има изследвания, че децата, които приемат имуностимулиращи препарати, боледуват по-малко в периоди на бум на вирусните инфекции. Те допълват, а не заместват разнообразното и здравословно хранене на малкото с пресни плодове и зеленчуци. В детското меню задължително трябва да присъстват храни като моркови и зеле, картофи и тиква, омега-3 мастни киселини (риба, зехтин, слънчогледово олио, маслини). Имунокинд е прекрасно допълнение към храненето и на деца, които по принцип са здрави и родителите им искат това да си остане така. Други от малките пациенти на д-р Косева пък приемат тази хомеопатична комбинация, защото са боледували много. "Ако детето пипне някакъв вирус, не бива да се спира приемът, може дори малко да се увеличи дозата. Много често децата дори нямат нужда от други лекарства, за да преодолеят инфекцията", разказва педиатърът.

 

Препаратът действа в няколко насоки. Една от съставките му - калциев карбонат, повлиява положително адаптацията в нова емоционална среда. Помага на деца, които са плашливи и неспокойни, и подсилва организма да се справи с респираторните инфекции. Друга съставка - калциум фосфорикум, пък подобрява калциевата обмяна, много важна за подрастващия организъм. Дава се и на деца, които лесно се ядосват. Подходяща е за справяне с умората и изтощението.

 

Третата съставка е калциум флуоратум, който укрепва локалните механизми на защита на кожата и лигавиците - входните врати на инфекциите. Сулфур йодатум - четвъртата съставка, има силно противовъзпалително действие и антибактериална активност особено при инфекции с жълто-зелени секрети. Подходяща е за деца или възрастни, които имат проблеми с общуването. Доверието между лекар и пациент е много важно за успеха от лечението. Покрай болестите на децата д-р Косева често дава и насоки за здравословен живот на цялото семейство, защото двете неща са свързани. Има добра комбинация от Шуслерови соли, подходяща и за възрастните. Солите с номера 3 (ферум фосфорикум), 7 (магнезиум фосфорикум) и 6 (калиум сулфурикум) се вземат поне месец последователно сутрин, обед и вечер по 5 таблетки. Тази схема е за стимулиране на имунитета.

 

Полезни съвети

Закаляването също е важно, за да изкара детето по-леко грипния сезон. Ако бебето се развива добре, закаляването започва с въздушни бани - разсъбличаме го вкъщи на температура 20 градуса, първоначално по 5 минути, като постепенно стигаме до половин час. Друг подход е да обливаме и обтриваме ръцете и крачетата на бебето след третия месец. В началото водата е 36 градуса, като постепенно пада до 26 градуса. След шестия месец вече започваме и цялостно обливане на детето пак от по-висока към по-ниска температура (от 36 към 28 градуса).

 

Задължително е да го извеждаме навън, можем да започнем разходките още първата седмица след раждането. Преди това, разбира се, се прави подготовка - облеченото дете стои на отворен прозорец. Разходките трябва да са дълги поне два часа, но се започва с по-кратки интервали, които постепенно се увеличават. Бебето трябва да е с подходящо облекло - през лятото с един слой дрешки, а през зимата - три слоя. В никакъв случай малкото не трябва да стои много облечено вкъщи. Терморегулацията на бебетата е доста нестабилна и те трудно издържат както на претопляне, така и на преохлаждане, подчертава д-р Косева.

 

Много родители решават да вземат бебето със себе си на море. Може, но трябва да се съобразяват с нуждите му, казва педиатърът. Малкото трябва да е поне на три месеца, за да започне излагането на слънце и задължително трябва да носи шапка. В началото го показваме на слънце само за няколко минути, като започваме първо с откриване на ръцете и краката. Половин час по-рано трябва да го намажем със слънцезащитен лосион с фактор 50. Постепенно увеличаваме времето до 30-60 мин, но само в часовете, когато слънцето не е силно - от 9 до 11 ч или след 16 ч.

 

През последните години алерголозите призовават да не отглеждаме децата в прекалено стерилна среда. "Познавам дете, чиято майка беше микробиолог. У тях всичко беше почти стерилно, но момчето боледуваше повече от всичките си съученици. Другата крайност - да позволяваме на детето да яде с мръсни ръце, също не е за предпочитане. В хигиената трябва да има баланс", казва педиатърът.

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
talent.paperblog.com
Предишна статия
Шафран срещу  меланхолията

Шафран срещу меланхолията

Следваща статия
Скалите в село Лиляч могат да излекуват безплодие?

Скалите в село Лиляч могат да излекуват безплодие?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар