Блог

Проф. Чирков: На България не й трябват повече от 70 депутати

Проф. Чирков: На България не й трябват повече от 70 депутати

Представяме ви интервю с именития професор, дадено пред в. Труд.


 

- Проф. Чирков, по-болно ли става сърцето на българина?


 

Болни са сърцата и на германци, французи и на американци – съществена разлика няма. За съжаление животът е изпълнен със стрес, той причинява високо кръвно налягане и се стига до масово разболяващите сърдечни заболявания. Заради това основният въпрос в областта на здравеопазването за едно съвременно общество трябва да е как да се осигури медицинско обслужване на високо ниво както на най-бедния, на най-слабия, най-немощния, най-остарелия, така и на най-богатия. Дали това ще са примерно луксозни стаи или бани в една болница, няма значение – по-заможният може да си ги доплати, както е в хотелите. Но лечението на заболявания и за него, и за социално слабия трябва да е едно и също. Не по-бедният да получава по-малко внимание и различна по качество терапия. Подобна практика е в противоречие с вярата ни в Христос, но и с цивилизацията на модерното общество.


 

- Но как може да се обезпечи подобно равноправно и висококачествено лечение? В момента здравната каса е пред фалит и пари има само до септември...


 

То може да се осигури от много добри лекари, които са с богати познания, изключително професионални и които се подлагат на т.нар. продължителното медицинско образование, т.е. осъвременяват знанията си през целия професионален живот. Знаете ли, че през февруари т.г. германците откриха институт за такова продължително обучение, а на всеки четири години се предвижда лекарят да получава сертификат, ако е на висотата, на която трябва да бъде, за да лекува болните. Вижте, лъскавите сгради и многото апарати не лекуват, а познанията на докторите, денонощното внимание на сестрите и адекватната реакция при най-малкото усложнение.


 

- Държавата не я интересува, че до няколко седмици може да загинат двама българи, спешно нуждаещи се от изкуствени сърца. Как на този фон мислите, че ще се намерят пари за описаните качествени грижи?


 

Всичко опира до мениджмънт. Ръководителите в сектора трябва да имат необходимите познания. Те трябва да смогват да обединят усилията от тези на чистача, техника, санитаря и стигнете до тези на лекаря, както аз дълги години събирах екипа на болница "Св. Екатерина" всеки петък и заедно решавахме как да се справим с трудностите. Това е едната страна на промените, които трябва да настъпят. Важно е също докторите да бъдат осигурени финансово, за да не бягат в чужбина, а тези, които са останали у нас пък, на старини да не са на пенсия от 150 лв. Откъде обаче ще дойдат необходимите средства?


 

- Да, кажете откъде?


 

Да вземем за пример Холандия, която има население от 16 млн. души, увеличава територията си, като носи земя от Латинска Америка, и сигурно е 30 пъти по-богата от нас. Тя има Министерство на здравеопазването, което не е повече от 30 души.


 

- Нашето е от 230 чиновници.


 

Точно така. И повече от 30 души на холандците не са им необходими, при положение че живеем във време на електронно здравеопазване. Второ – Холандия има само 80 депутати. Точно това казах навремето на Негово величество Симеон Сакскобургготски, докато бе премиер. А още като депутат в Седмото Велико народно събрание пък заявих, че на държава като нашата не са нужни повече от 70 депутати.


 

Да не говорим, че народните представители, министрите, висшите държавни служители и останалите чиновници в Холандия не ходят на работа с коли, а с велосипеди. Нямат също шофьори и секретарки. Ако с промени в конституцията намалим броя на народните представители, ако всички държавни структури се свият сериозно и останат чиновниците, които наистина са необходими, а не постоянно да излизат навън и да пушат пред сградите, убеден съм, че от оптимизацията ще спестим най-малко 10 млрд. евро.


 

А след това Западът, като види какво сме направили, ще си каже: "Я, тези управници са махнали секретарките си, няма ги шофьорите им, ходят пеша и с автобуса от град на град, защото са представители на обикновените хора". Веднага след това както гърците и ние ще получим допълнителна финансова помощ от ЕС. Казано с две думи – ние сами трябва да направи реформа и чак след това да изградим здравеопазване на европейско ниво, при което лекарите в продължение на целия си професионален живот ще надграждат знанията си, ще посещават семинари, ще поддържат връзка с колегите си в чужбина.


 

А не както е в момента – все едно отиват там на панаир и не научават нищо ново. Всичко това, което ви посочих, перфектно съм го описал, онагледил съм го със схеми кой и с кого трябва да комуникира по веригата и съм го дал поне на 10 министър-председатели. Но уви – нищо от това не се е реализирало.


 

- Неведнъж сте казвали, че трябва да се ползва опитът на експерти от чужбина. Ето, у нас дойде "бащата" на Спешната помощ в Румъния д-р Раед Арафат, която вече е модел за подражание в ЕС – каза ни какво трябва да сторим, политиците го чуха и нищо не последва. Защо? Докога?


 

Системата, която аз предлагам, е много по-добра от неговата. Още през 1990 година извикахме експерти на немската фирма "Дрега" от Бремен, която даде проект за организирането на спешна помощ. След консултации с нея предложих да се създадат 35 центъра, които да са близо до населението в страната, да разполагат с не повече от 5 легла и в тях да работят най-добрите специалисти, които да могат да спасят всеки пристигнал пациент.


 

Искам да ви дам един пример. Ако хеликоптер вземе тежко пострадал, за да го транспортира до болница, болният може да издъхне, преди да стигне до лечебното заведение. Затова хеликоптерите трябва да са оборудвани така, че дори при човек с остър инфаркт в тях да може да се направи коронарография и да се "изсмуче" съсирекът, запушил съда, който храни сърдечния мускул. Но първо трябва да се осигурят парите. Тук е мястото да заявим и че – да, ние сме партийна демокрация. Но сме далеч от цивилизованата мисловна култура да избираме партии, тъй като нашите политици още не са достатъчно образовани и социално ангажирани.


 

По тази причина най-добре ще е за следващите 4 години българите да изберат народните представители директно, мажоритарно, електронно и задължително. По този начин хората най-добре ще решат кой да ги представя в парламента и никой няма да може да ги подкупва.


 

Докато днес, в страни като нашата – на Балканите, партиите се превръщат в мафиотски структури, защото, щом поемат властта, поставят по постовете само свои хора, роднини, симпатизанти, независимо дали са способни да управляват. Е, не са ли това мафиотски структури?! Другото им име е непотизмус, идва от латински език, където непоте означава племенник. Т.е. племенниците създават и политиката, и икономиката.


 

След като минат 4 години от директния и задължителен вот на народа, вече неговото правителството ще може да направи необходимата реформа в затъналите сектори. Няма друг изход. А днес въпреки че харесвам Пламен Орешарски като министър-председател, защото е умен, а на Запад в най-престижните вестници пишат за него много добри неща, време е за промяна. Време е за парламент с не повече от 70 депутати, с най-добрите българи. И ще видите как ще започнат да се връщат дори нашите сънародници от чужбина. Чак след това развитие пак може да се мине на партийна демокрация.


 

- Коя ли от партийните формации би се наела да изпълни плана ви?

В извънредна ситуация като днешната решаващи са действията на президента. Той е длъжен да се намеси, да събере експерти и политици и да каже: "Дайте да променим конституцията, да задължим всеки българин да гласува и да избира представителите си мажоритарно. Както и да няма повече от 70 души депутати".


 

Ако държавният глава направи това, той ще е постигнал върха! Стане ли тази промяна, далеч назад ще е останало времето на братовчедите, на племенниците. Така сторих и аз, когато създавах "Св. Екатерина" – не взех роднини, а превъзпитах наличните специалисти, пращах ги навсякъде по света да се обучават и да се усъвършенстват. Независимо че някои от тях после ми забиха нож в гърба и ми взеха клиниката.


 

Визитка

Роден е на 27 януари 1938 г. в Лом. Завършва медицина в София, а през 1966 г. заминава за Германия, където работи до 1984 г. Връща се у нас и поставя основите на модерната българска кардиология и кардиохирургия. През 1986 г. извършва у нас първата сърдечна трансплантация в Източна Европа.


 

Още:

Как да открием дали страдаме от вътрешна гъбична инфекция

12 причини, които ни карат да ядем повече

Как сами да си отгледаме мощен пребиотик

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.trud.bg/
Предишна статия
Д-р Радослав Минков: децата се израждат от пенсионерки – младите избягаха в чужбина

Д-р Радослав Минков: децата се израждат от пенсионерки – младите избягаха в чужбина

Следваща статия
Какво показва лицето за здравето ви според Аюрведа

Какво показва лицето за здравето ви според Аюрведа

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар