Блог

Проф. Стефка Петрова: При риск за рак на простатата да не се прекалява с млякото

Проф. Стефка Петрова: При риск за рак на простатата да не се прекалява с млякото

- Проф. Петрова, нови съвети за профилактиката на рака изненадаха с препоръката към американските мъже да ограничават млякото. Модерната наука единодушна ли е?

- Публикуваните наскоро препоръки за ограничаване и избягване консумацията на мляко и млечни продукти са на изследователи от Американския колеж по хранене. Тя се отнася за мъжете, за да се намали рискът от рак на простатата, но не се приема еднозначно от научната общност. Повечето от проведените досега проучвания установяват увеличен риск за рак на простатата при мъжете при диети с високо съдържание на калций, съответно на мляко и млечни продукти като негови основни източници, но резултатите от проучванията не са еднопосочни.

 

Някои изследователи намират обратен ефект - намаляване на риска от този вид рак. Смята се, че високият прием на калций нарушава регулацията на образуване на метаболитно активната форма на витамин D, в резултат на което се увеличава клетъчната пролиферация в простатата.

 

Експертната група към Световния фонд за изучаване на рака в последния си доклад изразява становище, че

диети с високо

съдържание на

калций са вероятна

причина за рак

на простатата

 

От друга страна, има убедителни доказателства за значимо намаляване на риска от рак на правото и дебелото черво с повишаване приема на калций. Противоположният ефект на калция върху риска от различни видове рак, както и ползата му за превенция на остеопорозат, са основание Американската асоциация по рака не препоръчва на мъжете да избягват като цяло приема на мляко и млечни продукти като основни източници на калций, а само да не консумират големи количества. Смята се, че съдържанието на калций в храната, независимо от източниците, трябва да е в границите на нормалните потребности (800-1000 мг дневно). Мъжете, които имат фамилна история за рак на простатата, може да имат полза от ограничаване на приема на мляко и млечни продукти.

 

- Затлъстяването става все по-голям проблем за света. Има ли връзка с рака?

- Всички изследвания през последните години показват, че затлъстяването съществено увеличава канцерогенния риск.

 

Има убедителни доказателства, че в организма

по-голямата мастна

маса е причина за

аденокарцином на

хранопровода,

рак на панкреаса,

колоректален рак,

рак на бъбреците, на

матката и на гърдата

в менопаузата.

 

Вероятно е причина за рак на жлъчния мехур, като въздействието е директно и индиректно - чрез образуване на жлъчни камъни.

Затлъстяването повлиява нивата на редица хормони и растежни фактори и особено на инсулин-подобния растежен фактор1 и инсулина, което може да стимулира растежа на туморните клетки.

 

При коремно затлъстяване допълнително е увеличена инсулиновата резистентност, в резултат на което панкреасът компенсира с увеличена продукция на инсулин.

 

Увеличените нива

на инсулина в кръвта

увеличават риска от

рак на правото черво,

матката и бъбреците

 

Затлъстяването се характеризира с хронични възпалителни процеси, тъй като мастните клетки образуват фактори, които увеличават възпалението. Доказано е, че хроничните възпалителни процеси стимулират развитието на рак.

 

 

- Физическата активност улеснява отслабването, а може ли тя да понижи и риска от рак?

- Съществуват убедителни доказателства, че регулярната умерена до интензивна физическа активност от всеки вид, независимо от наличието на свръхтегло или затлъстяване, намалява риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата в менопаузата и матката. Съществуват данни за предпазващ ефект на физическата активност също по отношение на рака на белия дроб и панкреаса. Механизмите на това действие включват: ограничаване на инсулиновата резистентност, благоприятен ефект върху наднорменото тегло и метаболизма на стероидните хормони, намаляване на времето за преминаване и на канцерогенните вещества през стомашно-чревния тракт и бързото им изхвърляне.

 

- Защо алкохолът увеличава вероятността за рак на устата, фаринкса, ларинкса, хранопровода, дебелото черво, ректума и гърдата?

- Вероятните механизми на въздействието на големите количества алкохол върху ракообразуването включват, от една страна, директно въздействие върху нуклеиновите киселини в клетките, а от друга страна - непряко действие чрез натрупването на свободни радикали и потискането на ензими, участващи в синтеза на нуклеиновите киселини.

 

 

- Наистина ли трябва да избягваме да ядем скара, препечено или изпържено до хрупкава коричка месо?

- Има данни, че при готвене на мускулни меса (телешко, говеждо, свинско, овче месо и риба) на много висока температура (пържене, печене на грил и барбекю, при които температурата може да достигне 400° С) аминокиселините и креатинът в мускулите реагират помежду си и образуват хетероциклени амини, които са доказани канцерогени. Когато при приготвяне на месо, риба и други храни високата температура е съчетана с директна експозиция на пламък, се образуват и други канцерогени - полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които предизвикват рак на стомаха. При стичане на мазнините от тези храни върху горещия огън се образуват ПАВ, които после полепват по храните.

 

Установено е, че печенето на дърва води до образуването на по-голямо количество ПАВ в сравнение с печенето на дървени въглища. Но и видът на дървата е фактор, който определя образуването на ПАВ, например твърда дървесина като дъб гори чисто и не образува ПАВ. Данните са ограничени и не дават възможност да се направи заключение за връзката между метода на приготвяне на храната и канцерогенния риск.

 

Независимо от това Световният фонд за изучаване на рака препоръчва

да не се консумират

изгорели храни

често или в големи количества.

 

 

- Каква е последната дума на науката за соята?

- Все повече доказателства се натрупват за предпазващото действие на бобовите храни по отношение на раковите заболявания. Нов анализ на проведени досега 58 епидемиологични проучвания е показал, че при 29 се установява намален риск за рак на гърдата при увеличаване консумацията на соя и соеви продукти, при 22 проучвания се намира известно повишаване на риска при увеличаване консумацията на соя, а при 7 проучвания не е установена връзка.

 

Все още

преобладава

мнението, че соевите

продукти намаляват

риска от рак на

гърдата при жените

 

 

- Аксиома е, че плодовете и зеленчуците намаляват риска от рак, и сред аргументите е антиоксидантният ефект. Но за антиоксидантите напоследък има объркващи данни, защо?

- Всички проучвания са категорични, че приемът на зеленчуци и плодове намалява риска. Не само с наличието на антиоксиданти в тях, но и със съдържанието на растителни влакнини и други биоактивни вещества с антитуморен ефект. Стимулиране на раковите процеси се установява при високи количества антиоксидантни вещества, приложени като хранителни добавки. Такъв висок прием не може да бъде постигнат и с най-високата консумация на зеленчуци и плодове. Ще дам пример с каротеноидите и специално бета-каротена. Каротеноидите, които представляват растителни пигменти и част от тях са предшественици при образуването на витамин А в организма, имат потенциал да намаляват риска от голям брой злокачествени тумори - на белия дроб, на хранопровода, на стомаха, на правото и дебелото черво, на маточната шийка. Защитното действие на каротеноидите се свързва с образуването в организма на витамин А, необходим за нормалното развитие на епителните клетки, и с антиоксидантните им свойства. Особено убедителни са данните за ликопена - каротеноид, който води до образуване на витамин А, но е с доказан антиоксидантен ефект.

 

Според проучвания

ликопенът оказва

защитен ефект

при някои видове

рак и особено

на простатата

 

Най-богат източник на ликопен са доматите, особено технологично преработените.

Преди 10 г. беше установено увеличаване на риска от рак на белия дроб на пушачи при прием на големи количества бета-каротен като хранителна добавка (20 мг/ден), което се свързва с обратен ефект на типичното му антиоксидантно действие - стимулиране на окислителните процеси и натрупване на свободни радикали, както и с потискане на загиването на абнормните клетки. Това е основание за регламентиране на количеството на бета-каротена в хранителните добавки до 7 мг на ден, което е включено и в нашето законодателство. Към момента Световният фонд за изучаване на рака приема, че приемът на антиоксиданти с хранителни добавки не намалява заболеваемостта и смъртността от рак и хранителните добавки не трябва да се използват за превенция на рака.

 

Свързани статии:

Храни, които карат рака да „гладува”

Доматите пазят от рак и от UV радиация

Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

 

Автор: 24chasa.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
alfarss.net
Предишна статия
Десетте най-луксозни и желани марки кафе в света

Десетте най-луксозни и желани марки кафе в света

Следваща статия
Как да успокоим венците на детето с кисело мляко

Как да успокоим венците на детето с кисело мляко

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар