Блог

Проблемите със зъбите водят до сериозни вътрешни увреждания

Проблемите със зъбите водят до сериозни вътрешни увреждания

Заболяванията на зъбите и венците водят до сериозни увреждания на организма. Специалистите са категорични: подценяването на здравето на устната кухина е голяма грешка, защото това може не само да влоши качеството на живот на човека, но и да го доведе до летален изход. У нас статистиката за денталното здраве на населението е особено тревожна. 120 000 българи са останали напълно без зъби, сочат данните на Българската академия по естетична хирургия. Освен тях има много други, които частично са останали без зъби.

 


Денталният статус на българите наистина е много зле и причините за това са няколко. От една страна липсата на здравна култура, а от друга – крайно недостатъчното финансиране от Здравната каса на лечението на зъбите . При високите цени на денталните услуги хората обикновено отлагат посещението при зъболекар, което води до задълбочаване на проблемите и в крайна сметка до обеззъбяване. При това не само в старческа възраст.

 


Какво всъщност трябва да знае всеки човек? Че между оралната система и вътрешните органи има пряка връзка, да не говорим, че зъбите са най-близо до мозъка. Още древната източна медицина е установила, че тази силна зависимост се дължи на това, че съответните видове зъби и отделните органи споделят едни и същи енергийни меридиани. Съгласно това разбиране проблемите в челюстта могат да повлияят почти всички органи в тялото, а заболявания на кучешките зъби да се отразят на черния дроб и жлъчния мехур и обратно. Дебелото черво и белият дроб например са свързани с 4 и 5 зъб от горна челюст и 6 и 7 зъб от долната челюст.

 


Дори тези, които нямат доверие на източната народна медицина, нямат основания да отричат взаимовръзката между зъбите и вътрешните органи, защото и съвременната медицина го доказва.

 


Ето един прост пример – загубата на зъби води до това, че храната не може да бъде сдъвкана добре, от което логично следва влошаване на храносмилането. То пък от своя страна е причина за редица хронични и тежки заболявания.
Инфекциите в зъбите могат да доведат до хронично запушване на носа и от там до нарушаване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка. През последните години, множество проучвания доказват сериозната връзка между инфекциите в устната кухина и други здравословни проблеми, включително инсулти, сърдечносъдови заболявания и диабет. Тези орални инфекции най-често са гингивити или пародонтити. Бактериите и техните токсини, които засягат зъбите, венците и костите, могат лесно да достигнат всяка част на организма чрез кръвния поток или по съседство.
Затова е изключително важно зъбите и венците да се лекуват навреме, кариесите да не се неглижират, а да се лекуват навреме.

 


Зъболекарите предупреждават, че две са основните причини за загубата на зъбите – нелекувани кариеси и пародонтит. В случай, че зъбите и венците вече са поразени, единственият изход е да се потърси бързо дентална помощ. Специалистите подчертават, че ако парадонтитът не се лекува навреме, бактериите поразяват и костта, тя започва да се стопява и това води до разклащане и падане на зъбите. При стопена кост е много по-трудно да се поставят импланти или протези.


Можем, разбира се, да си спестим тези скъпи услуги, ако полагаме повече грижи за устната си кухина. Тъй като и кариесите и пародонтитът се дължат на микроби, единственият ни шанс е добрата хигиена и профилактиката. Не е достатъчно обаче просто да си мием зъбите. За да се отървем от плаката, трябва задължително си мием зъбите сутрин и вечер, при това по правилния начин – със спираловидни движения на главата на четката. Тъй като и тя не успява да стигне до всички междузъбия, важно е да използваме конец за зъби и вода за уста. Механичното почистване от плаката на езика също е много важно. То трябва да се прави или със специални приспособления или с обратната страна на четката, ако тя е приспособена за това. Един добър вариант за почистване на плаката е и жабуренето със зехтин, екстра върджин.

 


Хранителният режим също е от съществено значение. Яденото и пиенете но сладки храни е опасно за зъбите, защото захарта предизвиква кариеси. Доброто решение е в похапването на пресни плодове и зеленчуци. Една ябълка или морков, не само ще ни доставят полезни за организма вещества, но и ще почистят зъбите ни и ще масажират венците ни.

 

Свързани статии:

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Забравете за запълване на кариесите: помогнете на зъбите си натурално

Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кашу: най-добрият лек за депресия

Кашу: най-добрият лек за депресия

Следваща статия
Градската жена е двойно по-застрашена от рак на гърдата

Градската жена е двойно по-застрашена от рак на гърдата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар