Блог

Причини за замайване и полезни билки за него

Причини за замайване и полезни билки за него

Усещането за световъртеж и замайванена главата може да е причинено от различни болести и затова е необходимо изследване за установяване на точната диагноза. То може да се дължи на възрастови промени, недостатъчно оросяване на мозъка, на вестибуларните центрове, оптоневрологичен синдром, който бива централен (по-често се среща при възрастните хора) и периферен, травми в главата.

 

Други причини могат да бъдат заболявания като вертебробазиларна недостатъчност, нарушения на мозъчното оросяване, полиневропатии, мозъчни инсулти, диенцефална патология, артериална хипотония и хипертония, сърдечни пороци, вродени и придобити, психични и ендокринни заболявания, инфекция с херпес вируси, замайване от фобия (страх) и други. Появилото се замайване може да е придружено и с главоболие. При болните от мигрена също се появява световъртеж и някои от тях с оплакват от главоболие.

 

При хора над 50 г. често се получава остеоартрит на прешлените на шията. Характерното за него е появата на замайване по време на извиване на главата на страни. За такива заболявания се слага шина за обездвижване на главата и се изписват лекарства за успокояване на болките, съдоразширяващи и противовъзпалителни.

 

Открити са и малки частици в ухото като причинители на замайване и световъртеж. Специалистите са преценили, че около 20% от всички случаи на световъртеж се дължат на тях. Тези ушни частици, те нарекли ушни кристалчета. Те са съставени от калциев карбонат и в малка ушна торбичка се намират около 1000 от тях. Когато кристалчетата се откъснат по време на движение на главата и попаднат във вътрешния ушен канал, те влияят на нервните клетки да подават сигнали за положението на тялото и с това предизвикват замайване и световъртеж.

 

Билкови продукти помагат за решаване на проблема като усилват имунната система и тя ги отстранява от ухото. Едно полезно природно средство е билката гинко билоба, която помага за по-добро кръвоснабдяване на мозъчните и други клетки в тялото. В началото може да вземате по 250 мг от нея и след известно време като намалеят симптомите, можа да намалите дозата до 40-60 мг на ден.

 

Друга полезна билка е познатата нивалериана. От нея може да вземате по 2 пъти по 1 чаена лъжичка на ден под формата на тинктура.

 

Други полезни билки и храни, от които може да имате полза при замайванеса лайка, кокос, целина, босилек, кедрови ядки и ленено масло. Избягвайте храни, които задръстват със слуз тялото като млечните и освен тях захарните, животинските мазнини и упойващите лекарства или питиета.

 

Свързани статии:

Вие ми се свят?

Какво предизвиква замайване на главата

Начини да подобрите състоянието си при хипотония

10 признака за глутенова непоносимост

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сок от целина – премахва лошия холестерол, улеснява храносмилането и разтваря камъни

Сок от целина – премахва лошия холестерол, улеснява храносмилането и разтваря камъни

Следваща статия
Прекрасното розово масло – не само ароматно, но и много лечебно

Прекрасното розово масло – не само ароматно, но и много лечебно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар