Блог

Природолечение с шийтаке

Природолечение с шийтаке

Наричат тази гъба императорска и „гъба жен-шен”. Тя има над три хиляди годишна история на култивиране и намира приложение в кулинарията и я използват за лечебна цел. Името на тази медицинска гъба, означава „гъба, която расте върху кестен” , защото „ший” е кестен, а „таке” – дърво. Истината обаче е, че шийтаке расте и върху клен, габър и дъб. Има чудесен вкус и се отглежда за ядене и лечебни цели в Азия. Тук в България може да се намери само в консервиран вид или във вид на добавка.

 

Използва се като съпътстваща терапия при раковоболни и при хора, които страдат от доброкачествени тумори на храносмилателните органи (слюнни жлези, черва, стомах, жлъчка, панкреас), на черния дроб, белите дробове, яйчниците и при левкемия. За да се смекчат страничните ефекти при химиотерапия, може да прибегнете и до шийтаке. Употребявайте я и при атероскероза, повишен холестерол, високо кръвно налягане и проблеми с кръвоснабдяването, опасност от инфаркт, жълтеница, повишено ниво на пикочна киселина, артрит, ревматизъм, бронхит, отслабена имунна система, инфекции (гъбични, вирусни, бактериални, хламидиални и др.).

 

Ако страдате от синдром на хроничната умора, диабет, алергии, стомашни язви, автоимунни заболявания (множествена склероза- възтановява миелиновата обвивка на нервните влакна; склеродермия, полиартрит, лупус еритематодес, бронхиална астма, автоимунен тиреоидит), мигрена, бучене в ушите, вирусен Хепатит B и дори психоневрологични заболявания (страх, безпокойство, депресия, нощно напикаване) гъбата шийтаке е незаменима.

 

Гъбата се споменава в многобройни литературни сведения като лековита гъба с широк спектър на действие. Самата гъба или екстрактът от нея се прилагат с голям успех като съпътстваща терапия при раково болни в Китай и Япония, както и отскоро в САЩ, Русия, Унгария, Германия, България и др.

 

Антивирусното й действие е доказано още през 70- те години на 20- ти век.

 

Онова, което е доказано при мишките през 70- те години, днес вече е многократно потвърдено и при хората. Причината за високоефективното противовирусно действие е в рибонуклеиновата киселина на Шийтаке. Тя е призната за извънредно силен стимулатор на производството на интерферон, който действа срещу всякакви инфекции. Антитуморното й действие се дължи предимно на съдържащия се в гъбата полизахарид лентинан.
Шийтаке е единствената гъба, която може да даде алергична реакция. В такъв случай, тя се употребява като маслен препарат (смесена с ленено олио или зехтин) и тогава може да се назначава даже и на деца до 5 годишна възраст.

 

Свързани статии:

Азиатските гъби – медицинско чудо

Гъбите лекуват множество болести – вижте кои са те

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Атака на настинките

Атака на настинките

Следваща статия
Ръцете ми са винаги студени

Ръцете ми са винаги студени

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар