Блог

Пресяват пенсионери за личен асистент

Пресяват пенсионери за личен асистент

Всеки болен, който има нужда от придружител, но взима висока пенсия, няма право да получи личен асистент. Това е заложено в критериите на действащата Национална програма „Асистенти на хора с увреждания", съобщиха експерти от Социалното министерство. Те обаче не можаха да обяснят какъв точно трябва да е доходът, под който тежко болен може да получи право на придружител.

 

 

От пациентски организации са категорични, че тази програма изобщо не е съобразена с нуждите на хората, които имат деменции, каквито са тези с болестта на Алцхаймер.

 

 

Около 30 000 души у нас имат нужда от придружител, твърдят от Социалното министерство.

 

 

Според Ирина Илиева от сдружение „Алцхаймер България" обаче много малко от тях отговарят на критериите, за да го получат: „Когато започнахме да събираме информация на колко хора от провинцията им е отказан личен и социален асистент, ще ви кажа, че точно двама човека - един във Варна и един в Пловдив, имат личен асистент. Причината е, че те бяха наистина упорити до дупка. Тази програма не отговаря на потребностите на хората с деменция".

 

 

Критериите за достъп до програмата са обвързани със Закона за социално подпомагане и по тази причина потребителите на услугата личен асистент следва да отговарят на определени условия, обясни Теодора Любенова, държавен експерт в дирекция „Социално включване" в Социалното министерство: „Има гарантиран минимален доход, въз основа на който се отпускат социалните помощи и този гарантиран минимален доход е 65 лева. Включване на хората в програмата е наистина на тези, които са в най-тежко социално положение".

 

 

Въпросната национална програма е първата социална в България и заради ограничените финансови ресурси, тя е ориентирана към най-тежко болните, добави Надежда Харизанова, държавен експерт в Социалното ведомство: „Затова са по-тежки изискванията, които са съобразени с критериите за получаване на социални помощи. Затова има такава обвързаност. Държавата има за цел да насърчава предоставянето на услугите личен и социален асистент, домашен помощник и много други по по-гъвкави форми чрез ОП „Развитие на човешките ресурси". Там са различни критериите - по-скоро има оценяване на потребностите на семейството, на самия човек и има листа на чакащите - според потребностите на всяко отделно лице. По оперативните програми няма доходен критерий".

 

 

Свързани статии:

Докога ще сме пациенти на болно здравеопазване

Повече жалби за рушвети и грубост в болниците

40% от аптеките продават лекарства без нужната рецепта

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Колко важно е да дъвчем добре и как да дъвчем правилно?

Колко важно е да дъвчем добре и как да дъвчем правилно?

Следваща статия
4 закалителни процедури през есента

4 закалителни процедури през есента

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар