Блог

По-здрави и красиви след морето. Няколко доказани факта.

 

Ако още обмисляте почивка на морето – сега е време да споменем някои благотворни влияния на комбинацията от слънце и солена вода върху здравето! Все пак почивката не е само нощен живот в Слънчев бряг, нали!?

 

Изследвания показват, че шумът от прибоя моделира мозъчните вълни и води до дълбоко отпуснато състояние.  Релакс край брега определено подмладява ума и тялото.

 

Плаването във водата пък помага на кръвта по-лесно да се изпомпва от крайниците към сърцето. Свежата кръв насища мозъка с кислород, което ни прави по-активни и емоционални.

 

Ако някога сте се чудили защо се спи по-спокойно след цял ден на плажа, причината е в морския въздух. Зареден е със здравословни отрицателни йони, които ускоряват способността ни да абсорбираме кислород. Те също балансират нивата на сератонин, химично вещество в организма, което контролира настроението и стреса.

 

Топлината на слънцето пък оказва влияние върху ендокринната ни система - тази част от тялото, която отделя ендорфини - естествените химикали, предназначени да ни накарат да се чувстваме спокойни и щастливи. 

 

Умерено количество ултравиолетова светлина може да повлияе добре на някои кожни оплаквания като спориазис.

 

Дерматолози потвърждават, че морската вода е добра за случаи на дерматит (алергични кожни обриви, често причинени от контакт с битова химия.) Морските соли „запечават” увредена кожа и я оставят да оздравее сама. Изследователите също така сочат, че къпането в морска вода повишава еластичността на кожата и подобрява външния й вид.

 

И така, оказва се, че природното решение за спокойствие и красива кожа е само на 2-3 часа път по магистралата!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: Jaune d'eau, http://www.flickr.com/photos/jaunedeau/
Предишна статия

Над 114 000 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през юни

Следваща статия

НЗОК отчете прогнозен недостиг на средства за здравноосигурителни плащания

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар