Блог

Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата

Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата

Язвената болест е едно от най - честите хронични заболявания на храносмилателната система. Засяга средно 5 до 10% от възрастното население. Тя представлява дефект, проникващ през лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.
 

 

Нека разгледаме някои ефикасни народни рецепти при язва на стомаха.
 

Рецепта №1

По 30 г жълт кантарион, овчарска торбичка, невен, мента и черен оман.

 

В 500 мл вряща вода се слагат 2 с. л. от сместа, вари се 5 мин. на тих огън и кисне 1 ч. Прецежда се и се пие по 100 мл 20 мин. преди ядене. Дозата е за целия ден. Пие се продължително време, за да се почувства ефект.
 

 

Рецепта №2

По 50 г смрадлика, жълт кантарион, бял равнец, синя тинтява, цвят шипка и иглика.

 

2 с. л. от сместа се залива с 500 мл кипяща вода. Вари се 10 мин. на тих огън и след изстиване се прецежда. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно поне 30 мин. преди хранене.
 

 

Рецепта №3

Смесват се в равни количества листа от джоджен, листа от мента, стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион и цветове от лайка. Две супени лъжици от така приготвената смес се заливат с 500 мл. кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15-20 минути. След прецеждане запарката се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.

 

Рецепта №4

В 700 мл. току що завряла вода се пускат 1 щипка листа от живовлек и 1 щипка корени от черен оман. След 5 мин. се слагат по една щипка стръкове от жълт кантарион и листа от смрадлика. След още 2 мин. се слага и една щипка цветове от невен. На десетата минута от момента в който е завряла водата и когато сме пуснали в нея живовлека и черния оман, отварата се маха от котлона и с нея се заливат 2 супени лъжици от следната билкова смес, която е приготвена предварително: стръкове от змийско мляко, цветове от лайка, листа от мента, листа от маточина, плодове от копър или анасон и корени от бял оман. Съдът, в който се намират билките, се покрива отгоре и престоява така около 30 мин., след което се прецежда. От останалите около 600 мл отвара се приемат 4 пъти дневно по 150 мл. 20 - 30 мин. преди хранене и вечер преди лягане.
 

 

Рецепта №5

Смесват се нарязани на ситно една шепа маточина, една шепа бял равнец и две шепи слез. 

 

Сместа се вари 15 минути в 1 л вода. 

 

Пие се три пъти на ден по 1 винена чаша след ядене.

 

 

Свързани статии:

Диета и рецепти на природолечителя Петър Димков за справяне с всички видове стомашни неразположения като гастрит и язва

Гастритът – стрес, бързо хранене и лоша екология

Четири билки, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспастично действие

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ползите от граха за вашето здраве

Ползите от граха за вашето здраве

Следваща статия
Ползите от по-бавното и умерено хранене

Ползите от по-бавното и умерено хранене

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар