Блог

Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

Ако сравните броя на изложените пасти за зъби в един супермаркет с броя на денталните конци (floss), вероятно съотношението ще покаже колко хора у нас употребяват последните – минимален процент! В България някак си пренебрегваме единствения начин да се почисти зъбната плака по контактуващите повърхности на съседните зъби, където не могат да навлязат влакната на четката за зъби. С четката за зъби се почистват едва 65% от зъбните повърхности. Останалите 35% са предимно междузъбните участъци и те са достъпни само за зъбните конци.

 

Страхът от нараняване на венеца не е извинение за пропускането на денталния конец. Той е направен от мека материя, а и има доста нагледни материали как да се употребява правилно. Може да се обърнете за съвет и към добър зъболекар (стоматолог). Всеки от зъбите трябва да се почиства внимателно и поотделно с неизползвана до момента площ от конеца. Особено внимание трябва да се обръща на долните предни зъби и горните кътници, срещу които се намират изходите на слюнчените жлези. Върху тези зъби образуването на зъбен камък е най-интензивно.

 

Кръвта по конеца в някои телевизионни реклами не демонстрира нараняване от неправилна техника на почистване, а алармира за заболял венец следствие на лошата хигиена.

 

И все пак, ако се страхувате от „острия” конец, или ако наистина държите на безупречната хигиена в устата – алтернативата е орален душ! При този апарат функцията на конеца се изпълнява от тънка струя вода под налягане. Изследвания показват, че така се отстраняват до 99% повече плака между зъбите, отколкото само с обикновена четка. Клинични тестове за марки орални душове показват, че те са до 93% по-ефективни за намаляване на кървенето и до 52% по-ефективни при намаляване на възпаление на венците от конците!

 

Оралният душ има форма на електрическа четка за зъби с контейнер за течност. Използва се след изчеткване на зъбите с паста. Водната струя не може да отстрани прикрепената зъбна плака, но използвана със съответно налягане, отстранява хранителни остатъци и невидими с просто око частици от разхлабена зъбна плака (биофилм)  – не само от достъпните за струята повърхности, но и от венечната бразда. Едно от големите предимства на тези апарати е осигуряването на отличен масажиращ ефект във всички участъци на гингивата. Вместо вода, в устройството може да се сипе антибактериален или билков препарат. Както се досещате, оралният душ е отличен помощник на хората с брекети.

 

Оралните душове се предлагат с различни накрайници. За отстраняване на наличните остатъци от плака и храни е по-ефективна единичната струя, а многоструйният накрайник е по-подходящ за масажиране. При избор, добре е да проверите дали има степени за регулиране на силата на струята, за да го нагласите според чувствителността на венците.

 

След бума на оралните душове в Америка, те вече се предлагат и у нас в магазините за техника и електроника на все по-достъпни цени. Лесно ще откриете орален душ със сменяеми крайници за цялото семейство на цена около 75 лв., което е под 20 лв. за човек. Трябва да знаете, че редица престижни марки, които предлагат и електронни четки, изискват периодична смяна на накрайниците като консуматив (нали трябва да се продава!) Други пък предлагат модели в съчетание с ултразвук или обогатяване на течността с кислород на цени между 150 – 350 лв. Изборът е ваш!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

Следваща статия
Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар