Блог

Опасностите от пиенето и къпането с хлорирана вода

Опасностите от пиенето и къпането с хлорирана вода

Хлорът е добавян към питейна вода от повече от 100 години и продължава и сега. Целта на добавянето на хлор във водата ни е да се убият вредните патогени и да се пречисти водата. Хлорът е изключително ефективен за убиване на вредните бактерии, предотвратяване на епидемии на холера и салмонела.

 

За съжаление, хлорирането на водата има и някои основни отрицателни странични ефекти.

 

Доброто, лошото и грозното, относно хлора

Положителните ефекти от хлор са доста ограничени до това, което вече казахме накратко по-горе. На противоположния край на спектъра, хлорът не гарантира, че питейната вода не съдържа микроорганизми. Бактерии като Е. коли са били намерени в хлорирана вода, следователно не може да се приеме, че хлорът напълно дезинфекцира водата ни. За незабавно справяне с този проблем, е добра идея да се инсталира филтър, преди да се пие чешмяна вода, както и филтър на душа за къпане.

 

Налице е дори по-грозна страна, когато става въпрос за пиенето на хлорирана вода, която не е била документирана доскоро. За съжаление, изглежда, че хлорът и производните му продукти може да причинят дълготрайни ефекти върху здравето. Вторичните продукти на хлорираната вода са силно канцерогенни и увеличават производството на свободни радикали в организма. Вторичният продукт, трихалометан (THMs), е бил свързан с различни видове рак, нарушения на нервната система, втвърдяване на артериите, вродени дефекти и заболявания на бъбреците и черния дроб.

 

Някои експерти смятат, че тези, които консумират хлорирана вода увеличават риска си да бъдат диагностицирани с рак с 93%. Експерти по рак на пикочния мехур, рак на гърдата и рак на дебелото черво са документирали факта, че хора с тези видове рак имат по-високи нива на THMs в телата си. Това е страшно нещо!

 

Това, което много хора не осъзнават е, че хлорът е не само в питейната вода, но във водата, с която се къпете, и в която се киснете, когато взимате вана. Над 50% от страничните ефекти на хлориране се дължат на вдишване и абсорбиране на продукта чрез кожата, докато сте в банята. Чрез вдишване на тези химикали под душа, частиците влизат директно в дробовете ни и след това в кръвта ни и се разпространяват из цялото тяло. Тъй като повечето от нас се къпят с топла вода, порите са по-отворени и възприемчиви към тези частици. На практика ние ги каним в телата си.

 

Какво можем да направим, за да се предпазим?

Както бе споменато, трябва да поставите филтър на чешмата си веднага. Ако е по-лесно или по-достъпно, можете да си закупувате вече пречистена вода. Тъй като голяма част от излагането на хлор се случва в банята,  също трябва да поставите филтър на душа. Това ще предпази тялото от ракови химикали, както и предотвратяване на други странични ефекти от хлорираната вода, като суха кожа и коса, екземи и преждевременно стареене.

 

Важно е да се знае какво всъщност се съдържа във водата и храната, които консумираме. Всеки трябва да е образован по отношение на разпространението на хлор в нашата чешмяна вода и неговите странични ефекти. По този начин вероятно могат да се намалят случаите на много видове рак и други заболявания. Не поемайте повече рискове – предпазете себе си и семейството си като преминете към филтрирана вода, както от чешмата, така и от душа, възможно най-скоро. 

 

Свързани статии:

Професор Неумивакин: Можете да се излекувате от рак и много други болести с кислородна вода

Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

Тъмната страна на бутилираната вода

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кои са най-полезните подправки в горещините

Кои са най-полезните подправки в горещините

Следваща статия
8 храни, които не е нужно да купувате органични

8 храни, които не е нужно да купувате органични

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар