Блог

Някои частни болници вече с такса "вход"

Някои частни болници вече с такса "вход"

 

Някои частни болници в София въведоха такса "вход". Това въведение се случва след като много клиники започнаха да трупат дългове поради решението на здравната каса да спре да плаща надлимитна дейност. 

 

Една от известния брой нови такси в някои лечебни заведения е въпросната такса "вход", която ще се изисква от пациентите преди да бъдат приети за лечение. Те ще трябва да платят между 50 и 100 лева, иначе ще бъдат пренасочени към друго лечебно заведение или ще чакат с месеци, казват недоволни пациенти. 



Една от големите частни столични болници, която е въвела таксата е Софиямед, показа проверка на Епицентър.бг. Таксата за прием там струва 70 лева.  Парите се таксуват съвсем законно, тъй като желаещите да бъдат приети попълват форма за избор на лекар. Без нея, обаче, приемът на практика е невъзможен, което превръща този избор в задължително условие, за да може болният да получи необходимото лечение.

 


„Не сме си измислили ние тази такса, ръководството на болницата я въведе“, разказаха за Епицентър.бт лекари от Софиямед.

 

 

Недоволни пациенти също се изказаха: „Искат ни пари за всичко с обяснението, че едно или друго изследване не се поемало от касата, пращат ни в частни лаборатории за най-обикновени кръвни тестове, доплащаме за консумативи.“

 

 


Проверка и в други столични болници показа, че в десетки частни клиники са се възползвали от вратичката в закона и под прикритието на избор на лекар прибират входна такса. Държавните лечебни заведения засега се въвели подобна практика. Но и в частните, и в държавните болници пропуските в закона позволяват събирането на подобни такси, въпреки обещанието на здравното министерство да спре порочната практика.

 



В публикуваната преди дни на сайта на ведомството за обществено обсъждане проектонаредба за достъпа до медицинска помощ, парите за „допълнителни услуги“, които лечебните заведения имат право да поискат от пациентите, си остават с някои незначителни корекции.

 

 


Отпада единствено таксата „придружител“ за деца до 7-годишна възраст и за деца до 18 години, които са претърпели операция и състоянието им не им позволява да се обслужват сами. За придружител няма да плащат вече и инвалидите. Всички останали болни, които искат техен близък да се грижи за тях по време на престоя им в болница, ще трябва да платят според тарифата на съответната клиника. За една нощ тази услуга струва от 20 до 100 лева.

 

 


Болниците могат да таксуват болните и за самостоятелен санитарен възел, телевизор, хладилник и др. Всичко това е в графата „подобрени битови условия“. В 90 % от отделенията, обаче, въпросните ВИП стаи не се различават от всички останали и в тези случаи лечебните заведения нямат право да искат допълнително заплащане от болните, според наредбата.

 

 

Свързани статии:

 

Допълнително 6 милиона лева за 50 малки болници

 

НЗОК установи нарушения в много болници

 

Здравната каса няма пари за болниците

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Билка за мъже и жени

Билка за мъже и жени

Следваща статия
Руски експерти с безплатни прегледи в Пирогов

Руски експерти с безплатни прегледи в Пирогов

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар