Блог

Не подценявайте отита, може да увреди слуха

Не подценявайте отита, може да увреди слуха

Заради възпаление, болки или сърбеж в ушите след летните отпуски все повече възрастни и деца се нареждат пред УНГ кабинетите за преглед.

 

Най-честата причина за отит, както се нарича възпалението на ушите, са вирусите и бактериите, обяснява д-р Иван Йорданов, завеждащ УНГ отделението в болница "Софиямед".

 

"Една неправилно лекувана банална настинка или хрема много често особено при деца се усложнява с развитието на инфекция на средното ухо. Предразполагащи фактори са алергите и заболявания, които причиняват затруднено носно дишане. При децата това може да е и увеличената трета сливица", допълва специалистът.

 

Най-често срещаните видове възпаления на ушите са острият среден отит и серозният отит. При първия възпалението на лигавицата е резултат на активна инфекция - лигавицата на средното ухо отделя течност, която евентуално може да се задържи в тъпанчевата кухина. При средния серозен отит тъпанчевата кухина е изпълнена с различно гъста течност. Това в много случаи е последица на предшестващ остър отит и е предпоставка за нова инфекция. А често при такива случаи засягането на слуха е значително.

 

Първите симптоми на отита са силната болка, повишаване на температурата и намаляване на слуха. "Тези симптоми са свързани с предшестваща хрема и общо неразположение. При серозния отит симптом може да бъде и само намаленият слух. За да преценим какво е точното състояние на пациента, трябва да се извърши изследването отоскопия, което дава информация за състоянието на ушния канал и анатомичните особености на тъпанчевата мембрана. При изкривяване на канала на ухото се използва ендоскоп, свързан с камера, и диагнозата е изключително прецизна", допълва специалистът. Според него лечението на острия отит изисква в повечето случаи и при деца, и при възрастни прилагането на антибиотици, обезболяващи капки за уши и средства, спомагащи отбъбването на носната лигавици, а много често и противоалергична терапия.

 

"При серозния отит трябва да се евакуира гъстата течност от тъпанчевата кухина след извършването на малък разрез на тъпанчето и поставянето на тръбички. Но ако по някакви причини не се проведе правилно и навременно лечение, отитът може да доведе дори до загуба на слух", обяснява д-р Йорданов. Неговият съвет към родителите е да се обръщат дори при по-леки симптоми към специалист,когато се касае за деца. "Ние в болница "Софиямед" сме на разположение за провеждането на диагностични прегледи на деца и възрастни и в събота. УНГ кабинетът ни работи от 9 до 14 часа, като приемаме и спешни пациенти".

 


В навечерието на започването на учебната година - 15 септември, специалистите по УНГ заболявания от "Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици. Те ще се проведат на 12 и 13 септември от 9 до 14 ч след предварително записване на телефон 0700 31 051.

 

Свързани статии:

Имунолози искат новородените да се изследват за първичен имунодефицит

Да почистим ушите!

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето

Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето

Следваща статия
Жива вода - как се прави?

Жива вода - как се прави?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар