Блог

Невидими кърлежи носят болести

Невидими кърлежи носят болести

Невидими за човешкото око кърлежи и плесени ни разболяват от фалшив грип. Затова хората масово се оплакват от кашлица и отпадналост и решават, че са пипнали грип. Много често обаче тези симптоми се причиняват от домашните акари, които се увеличават драстично през есента и зимата, предупреждават алерголози. Затворените помещения са рай за микрокърлежите. Те се размножават в предмети като климатици, килими и плюшени завеси, като предизвикват респираторни алергии и бронхиална астма.


 

Според проучванията от 18 до 30% от хората са алергични към домашните акари, а други 50% са предразположени към това. На най-голям риск са изложени хора, които обитават помещения с климатици и офиси без стени.
 

 

Климатиците задържат много мръсотия и са идеалната среда за акарите, които се хранят с мъртви клетки от кожата ни. Лоша хигиена подпомага тяхното размножаване. В 30 квадратни сантиметра от килима ни например могат да живеят до 100 000 от тях, а матракът може да е дом на милиони от тях.
 

 

 

Друг вариант да си причиним алергия са плесените. Те се развиват при влага в сградите и със сигурност ще ги видим, ако нямаме подходяща изолация на външните си стени.
 

 

 

Затова лекари съветват да не стоим продължително в затворени помещения, а ако се налага – да проветряваме често. При настинка симптомите отминават за около седмица, докато при алергиите продължават много по-дълго. Затова трябва да спортуваме по-често и да се разхождаме на открито.

 

 

Свързани статии:

Какво ви алергизира - тестове с алергени

Учени откриха как да спрат появата на астма

Алергични ли сте към Коледа?

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Естествени средства, помагащи при повтарящи се инфекции на синусите

Естествени средства, помагащи при повтарящи се инфекции на синусите

Следваща статия
8 добавки и билки, помагащи да се справим със стреса

8 добавки и билки, помагащи да се справим със стреса

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар