Блог

Мед и джинджифил срещу вирусите

Мед и джинджифил срещу вирусите

Студеното време носи хиляди зарази. За да се справите с тях, може да заложите и на народната медицина. Ето някои от най-популярните средства, познати от години, които ни помагат при вирусни инфекции. Ако до ден-два обаче състоянието ви не се подобри, задължително отидете на лекар.

 

 

В началото на простудата могат да ви помогнат добрите стари загряващи процедури като компреси, чаша греяно вино или ракия. Ето как се приготвя компрес: отворете шише със слаба ракия, която да е богата на етерични масла (именно на тях се дължи лечебният ефект), след това намерете парче памук, марля или кърпа. Натопете парчето плат в ракията, изстискайте го добре, поставете го на гърлото, глезените или стъпалата (т.е. на проблемното място) и направете лека превръзка с бинт. Не се препоръчва отгоре да поставяте задушаващи материи като найлоните, за да не се получи изгаряне. А точно до него се стига, ако примерно върху компреса за подсилване на ефекта се постави черен пипер или друг агресивен продукт.

 

 

Обикновено компресите се правят 1-2 пъти дневно, държат се половин-един час и чак след това човек трябва да си легне. Процедурите се правят, докато болният се почувства добре. Що се отнася до греяното вино или ракията, лечебното количество е до 1 чаша за виното и 25 мл за ракията. А дозата е един път дневно за ден-два.

 

 

Изпитано средство при кашлица е в лъжичка мед да поставите щипка ванилия и да изядете тази смес. Препоръчително е да се консумира 1-2 пъти дневно, но не е подходящо за диабетици.

 

 

В сезона на вирусите може да приемате средства, които подобряват имунитета. Добър избор е да се спрете на познатата на човека билка от древни времена - ехинацеята. Тя мощно стимулира защитните сили на организма. Попитайте личния си лекар колко време и как да я приемате. Друг начин, за да подобрите имунитета си, е сутрин, през деня и вечер да пиете чайове, които съдържат жълт кантарион, босилек, мащерка, мента, шипка, както и всички планински видове на топлата напитка. А те неслучайно се приемат от туристите - първо, защото сгряват и второ - тонизират.

 

 

Допълнителни сили срещу заразите дава и следната смес: в бурканче смесвате 2 супени лъжици мед, сока на 2 лимона и 2 супени лъжици пресен джинджифил, нарязан на ситно. Разбърква се добре и всяка сутрин след закуска се изяжда по една лъжица от сместа. Според хомеопати тя дава топлина на организма и активира имунната система. А от изключително значение е в студа да сте добре облечени.

 

 

Свързани статии:

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

10 храни за силен имунитет

Какво не знаете за меда

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Антибиотици от природата

Антибиотици от природата

Следваща статия
Есенно хранене за добра форма

Есенно хранене за добра форма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар