Блог

Медицинска марихуана: 4 начина, по които може да бъде използвана като лекарство

Медицинска марихуана: 4 начина, по които може да бъде използвана като лекарство

Сега, след като медицинската марихуана е законна на много места, има подновен интерес към възможните ѝ употреби. Това растение е било използвано като лекарство в много култури в цялата история, за най-различни цели. По-долу са четири потенциални начини, по които медицинският канабис може да бъде полезен.

 

Обещаващо лечение на рак

Докато медицинската марихуана се прилага главно за пациенти с рак за облекчаване на болката и да се противодейства на страничните ефекти на химиотерапията, има и обещаващи доказателства, че може да забави или спре разпространението на някои видове рак. Едно изследване, например, установява, че тетрахидроканабинол (THC), един от най-активните химически вещества, открити в марихуаната, убива ракови клетки на мозъка. THC изглежда  има противоракови свойства, но научните изследвания в тази област все още са в начален стадий.

 

Възстановява апетит и намалява гадене

Това е познато клише, което често се използва в комедийни филми, в които пушенето на марихуана прави хората гладни. Този страничен ефект от марихуаната може да бъде доста полезен за пациенти, чийто апетит е засегнат от заболявания, като СПИН или рак. Някои лекарства, включително и такива, използвани в химиотерапията, също може да намалят апетита, както и да предизвикат гадене. Медицински канабис може да помогне за предотвратяване на гадене, както и възстановяване на апетита.

 

Контрол над болката

Един от най-разпространените начини за използване на медицинска марихуана е за управление на болката. Марихуаната е особено ефективна за контролиране на болка, причинена от увреждане на нервите, известна като невропатична болка. Може да се използва за намаляване на болка поради мускулни травми и заболявания като артрит, множествена склероза и други заболявания.

 

Тъй като марихуаната може да бъде толкова ефективна при контролиране на болката, много хора я използват редовно.

 

Предотвратява припадъци

Има доказателства, че медицинската марихуана може да намали появата на пристъпи при хора, страдащи от някои видове епилепсия. Изследване върху деца показва, че определен вид масло от канабис, известно като Паяжината на Шарлот, може драстично да намали честотата на пристъпите.

 

Медицинската марихуана намира  все по-голямо приложение. В някои области, като например употребата на марихуана за лечение на рак, има обещаващи проучвания, но трябва да се направят повече изследвания. Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар и  с местните закони, преди употребата на марихуана по някаква причина.

 

Свързани статии:

Веска Събева: Медицинската марихуана е последна надежда за 15 000 с тежка епилепсия

Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

8 медицински доказателства за предимствата на тетрахидроканабинол

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Невероятната куркума притежава чудодейни лечебни свойства

Невероятната куркума притежава чудодейни лечебни свойства

Следваща статия
Как да подобрите съня си само с 2 натурални съставки

Как да подобрите съня си само с 2 натурални съставки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар