Блог

Малки пироговчета в 8 от 10 града

Малки "пироговчета" в 8 от 10 града

В 76% от общините в България ще има «малък Пирогов», за да се реши основният проблем с достъпа до Спешна помощ. Това стана ясно по време на дискусията "Спешната помощ - от проблемите към решенията", която се проведе миналата семица в Бургас със съдействието на в. "Стандарт" и участието на здравния министър д-р Таня Андреева.


 

Достъпът до спешна помощ и бързината, с която пациентите се транспортират до съответните лечебни заведения, е строго специфичен в различните региони. Той зависи от инфраструктурата и терена, както и от броя на болниците в съответните области. Затова здравното министерство е решило да се справя с проблемите в отделните райони индивидуално. В област Бургас например ще има спешна помощ в 10 от 13 общини, каза д-р Андреева.


 

Спешни филиали ще има в Сунгурларе, Руен, Царево, Созопол, Несебър и Средец. Спешни отделения в болниците пък ще се изградят в Айтос, Поморие и Карнобат, Център за спешна медицинска помощ ще има в самия град Бургас още до края на годината. Този тип структури станаха по-известни като «малки Пироговчета». Идеята на здравно министерство е в него да се обслужват 90% от спешните пациенти в региона.

 

Още: Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

 

По време на дискусията стана ясно и че спешните отделения ще останат на подчинение към самите болници, както е в момента. Това беше един от основните спорове между специалистите.

 

За да се подобри още повече спешната помощ в страната, д-р Андреева предвижда на всеки две-три години да подменя 30% от линейките у нас, както и да се подготвят парамедици и лекарски асистенти, които да влязат в системата. Обучението на първите ще започне през септември тази година. Освен това се предвижда в линейките да има възможност и за консултации в реално време със специалистите в болниците.


 

От здравното министерство водят и разговори с МВР, за да подобрят обслужването на тел. 112. Идеята им е в колцентровете да се назначат здравни диспечери, които адекватно да пресяват спешните медицински обаждания. Кметът на Бургас Димитър Николов одобри плановете на здравното министерство за промени в спешната помощ. Неговите колеги от по-малките общини обаче поискаха в областта да се въведат още спешни филиали, освен предвидените.

 

Още: Как да си направим ароматна аптека у дома

 

Бургаският център готов до края на годината


 

Спешният болничен комплекс в Бургас ще бъде готов до края на годината, каза директорът на областната клиника д-р Бойко Миразчийски. "Пироговчето" ще бъде изградено на територията на областната болница. На практика той ще включва спешното отделение на болницата, шоковата зала, приемните кабинети. Специално за него ще се изгради нова зала за спешна хирургия и за спешна ортопедия, каза д-р Миразчийски. Всички останали части пък ще се ремонтират основно. Очакваме общата стойност на изграждането на болничния комплекс да възлиза на малко над 2 милиона лева, добави д-р Миразчийски. Ремонтът ще започне през лятото веднага след като се премести в нова сграда сегашният спешен център, който в момента физически се помещава в областната болница.

 

Още: Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Нов напълно безболезнен метод за лечение на хемороиди в болница Софиямед

Нов напълно безболезнен метод за лечение на хемороиди в болница Софиямед

Следваща статия
Европейските здравни министри се срещат в Гърция

Европейските здравни министри се срещат в Гърция

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар