В разгара на малиновия сезон , да поговорим за лечебното действие на многогодишното растение. Малината често се пренебрегва от хората, смята австрийският билкар-свещеник Бенедикт.
В природолечението, от поколения наред се използват зелените части на растението. През летните месеци може да се изсушат филизчетата на малината и нежните й листенца. Може да се направи чай от листата й, който има широк спектър на действие. Той помага при оплаквания на стомашно-чревния тракт, а също и при стомашни болки.Чаят се пие като напитка през целия ден, като се прави от пресни или изсушени листенца от малина, изсушени на сянка.
Чаят е много подходящ да се правят промивки на лишеи и язви по кожата, както и при замърсена кожа. Могат да се правят и компреси.
За излекуване на обриви и гнойни увреждания по кожата е добре да се направи мехлем: свежи листа от мехлем от малина се измиват добре и се смилат през месомелачка.Смесват се в съотношение 1: 4 с разтопено краве масло. Ползва се и при конюктивит, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
При диария и кръвоизлизи се прави отвара от 3 суп. л. сушени листенца с 500 гр. преварена вода, ври на слаб огън 10 мин, кисне 30-45 мин. И се прецежда.Пие се по 1\ 2 чашка 3 пъти дневно 30 мин. преди ядене.
При ангина и гърлобол се препоръчва гаргара с отвара от листа на малина – 2 ч. л от сместа ври в 200 гр. 5 минути и се прецежда.
За жабурене при възпалени венци -50 гр. малинови листи се слагат да заврят в 1 л. вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Подслажда се с мед.
А ето и една комбинация за приготвяне на витаминозен чай: смесват се еднакви количества плодчета от шипка, листа от малина, касис и червена боровинка. 2 суп.л. от сместта се залива с 1 чаша вряща вода, престоява в плътно затворен съд докато изстине и се прецежда. Пие се по 1\2 чаша, подсладена с мед 2 пъти дневно.
За потогонно действие при простуда се препоръчват 2 суп. л.сушени или 100 гр. пресни малини се заливат с 1 чаша вряла вода, кисне 10-15 мин., добавя се 1 суп.л. мед и се пие топъл.
В домашната козметика се употребяват за маски само плодчетата.
Добре узрели и дори презрели малини се смачкват с дървена лъжица и получената каша се нанася върху лицето за 15 мин.Препоръчва се при мазна и пореста кожа. При суха кожа предварително се нанася мазен крем или растително масло.Има добър, избелващ ефект при гъсти и тъмни лунички.
Автор: zdravnitza.com
Коментари