Блог

Малината - една пренебрегната билка

Малината - една пренебрегната билка

В разгара на малиновия сезон , да поговорим за лечебното действие на многогодишното растение. Малината често се пренебрегва от хората, смята австрийският билкар-свещеник Бенедикт.

 

В природолечението, от поколения наред се използват зелените части на растението. През летните месеци може да се изсушат филизчетата на малината и нежните й листенца. Може да се направи чай от листата й, който има широк спектър на действие. Той помага при оплаквания на стомашно-чревния тракт, а също и при стомашни болки.Чаят се пие като напитка през целия ден, като се прави от пресни или изсушени листенца от малина, изсушени на сянка.

 

Чаят е много подходящ да се правят промивки на лишеи и язви по кожата, както и при замърсена кожа. Могат да се правят и компреси.

 

За излекуване на обриви и гнойни увреждания по кожата е добре да се направи мехлем: свежи листа от мехлем от малина се измиват добре и се смилат през месомелачка.Смесват се в съотношение 1: 4 с разтопено краве масло. Ползва се и при конюктивит, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

При диария и кръвоизлизи се прави отвара от 3 суп. л. сушени листенца с 500 гр. преварена вода, ври на слаб огън 10 мин, кисне 30-45 мин. И се прецежда.Пие се по 1\ 2 чашка 3 пъти дневно 30 мин. преди ядене.

 

При ангина и гърлобол се препоръчва гаргара с отвара от листа на малина – 2 ч. л от сместа ври в 200 гр. 5 минути и се прецежда.

 

За жабурене при възпалени венци -50 гр. малинови листи се слагат да заврят в 1 л. вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Подслажда се с мед.

 

А ето и една комбинация за приготвяне на витаминозен чай: смесват се еднакви количества плодчета от шипка, листа от малина, касис и червена боровинка. 2 суп.л. от сместта се залива с 1 чаша вряща вода, престоява в плътно затворен съд докато изстине и се прецежда. Пие се по 1\2 чаша, подсладена с мед 2 пъти дневно.

 

За потогонно действие при простуда се препоръчват 2 суп. л.сушени или 100 гр. пресни малини се заливат с 1 чаша вряла вода, кисне 10-15 мин., добавя се 1 суп.л. мед и се пие топъл.

 

В домашната козметика се употребяват за маски само плодчетата.

 

Добре узрели и дори презрели малини се смачкват с дървена лъжица и получената каша се нанася върху лицето за 15 мин.Препоръчва се при мазна и пореста кожа. При суха кожа предварително се нанася мазен крем или растително масло.Има добър, избелващ ефект при гъсти и тъмни лунички. 

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
paragarys.com
Предишна статия
Фолиева киселина от природата. Броколите гонят рака и спират туморите

Фолиева киселина от природата. Броколите гонят рака и спират туморите

Следваща статия
Какво ни прави щастливи...

Какво ни прави щастливи...

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар