Блог

Любопитно за свинския грип

Любопитно за свинския грип

Преди да започне отново истерията със свинския грип, който в момента върлува по света, е добре да сте информирани, за да подходите спокойно и хладнокръвно! Свинският грип почти не се отличава от сезонния, но вирусът може да бъде опасно агресивен за някои групи хора. Висока температура и дразнеща суха кашлица са основните симптоми на този щам. За разлика от другите дихателни инфекции, които най-често започват постепенно, свинският грип поваля внезапно. Обичайните симптоми са: внезапна отпадналост - до степен на невъзможност да продължиш работа, учене, спортно занимание; температура над 38 градуса; загуба на апетит; болки в мускулите, очните ябълки и по цялото тяло; диария до 10% от случаите (това не е причина да се отказвате от свинските пържоли – те нямат нищо общо със грипната зараза).

 

Болестта не е някакво чудо на генетиката, излязло от секретна лаборатория. Смята се, че епидемията от Испански грип през 1918 е всъщност свински грип, който е тръгнал от военни лагери край ферми във Франция в края на Първата световна война. Сериалът „Имението Даунтън” много добре илюстрира пандемията, която е убила около 100 милиона души по света. И то предимно млади хора!

 

През 2009 година грипът пак беше тръгнал от ферма, дори беше установен първият заразен (човекът 0) - петгодишният Едгар Ернандес от щата Веракрус, на около два часа път северно от столицата Мексико. И през 1918, и през 2009 и през 2014 грипът атакува по-сериозно младите и здрави хора, противно на приетото схващане, че по-податливи са възрастните и хронично болните. 

 

Възможно е по-възрастните хора да имат определена защита заради предишни инфекции, но друга причина е добрият имунитет при здравите ( парадоксално, нали!?). Свинският и птичият грип причиняват свръхреакция на имунната система, или т.нар. цитокинна буря. Това е характерно за хора със здрав имунитет, който има потенциал да реагира сериозно. Цитокините са протеини, които тялото отделя, когато е нападнато от чужди организми. Те активират имунните клетки като белите кръвни телца и така осигуряват стратегическа защита. Свръхпродукцията им обаче може да предизвика треска, задържане на течности и кървене, с което да доведе до смърт.

 

Знаете  ли че: Аюрведа има решение за цитокинната буря ( която може да се появи и при ваксинации) - популярното Златно мляко, което се препоръчва също за обща профилактика и за здрави стави. Еликсирът от Индия използва доказаната противовъзпалителна сила на куркумата.  Наливате четвърт чаша вода в подходящ съд, към нея прибавяте 1/8 чаена лъжичка куркума и варите около 8 минути.  В отделен съд се налива 1 чаша мляко и 2 супени лъжици бадемово масло. Млякото трябва да заври също. След това двете отвари се смесват на едно място и се бърка енергично, докато се получи течност със златист цвят. Златното мляко се изпива, докато е още топло. Има рецепти, с които да си приготвите „концентрат” от куркума  (издържа до 3 седмици в хладилник) и ежедневно да го разтваряте в топло мляко.

 

Но да се върнем към свинския грип - няма нужда от допълнителна паника! За повечето хора свинският грип е заболяване, което протича в умерена степен. Състоянието на някои се подобрява, ако известно време пазят леглото, пият обилни количества вода и вземат противогрипни лекарства. Само 0,4% от случаите на свински грип досега са имали смъртен изход по данни на Световната здравна организация. Горе-долу толкова хора умират и от сезонен грип всяка година. Рискът от фатален изход зависи от появата и овладяването на усложненията. Ако по време на инфекцията настъпят усложнения, те вероятно ще засегнат белите дробове. Възможно е да се развият възпаления, които прерастват в пневмония. Ето някои симптоми, насочващи към тежко състояние и усложнения:

 

  • Отпуснат ли е пациентът, в полубезсъзнание, не може да ходи сам или му е изключително трудно да стане от леглото?
  • Задъхва ли се така, че да не може да говори?
  • Трябва ли да седне пациентът, за да може да си поеме дъх?
  • Може ли да преглъща?
  • Студен ли е на допир?
  • Променя ли се цветът на кожата към сив или син, най-вече около устните, устата, пръстите, дланите?
  • Получава ли припадъци?
  • Има ли обриви, които напомнят вътрешен кръвоизлив?

 

Ако отговорите на тези въпроси са "да", веднага потърсете помощ!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.puls.bg/
Предишна статия
Как да удължим живота си с по-дълги връзки за обувки. Запознайте се с теломерите

Как да удължим живота си с по-дълги връзки за обувки. Запознайте се с теломерите

Следваща статия
Доказано – средиземноморската диета удължава живота!

Доказано – средиземноморската диета удължава живота!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар