Блог

Кога бенките стават опасни?

Кога бенките стават опасни?

По своята същност, бенките са доброкачествени образувания по кожата. Тези образувания може за цял живот да си останат такива, но има случаи, в които те се превръщат в злокачествени и може дори да се стигне до рак на кожата (меланом).

 

Едва ли има човек, който да няма бенки. Те могат да бъдат разположени на различни части от тялото. Важно е обаче, редовно да следите дали настъпва някаква промяна в тяхната структура, цвят, размери и контур. Нормалните бенки имат правилни очертания. Имат равна повърхност и рядко са със силно изразен релеф. Цвета им е еднороден по цялата повърхност на бенката.

 

 

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Задължително, проверявайте и следете за състоянието на бенките си по кожата. Не е изключено, в един момент тези, иначе доброкачествени образувания, да се изродят и да се превърнат в злокачествени.

 

Цвета:

Следете за промяна в цвета на бенката. Ако в някои участъци започне да се променя цвета, отидете на дерматолог.

 

Размерът:

Ако бенката започне да нараства, това трябва да привлече вниманието Ви и да се консултирате с лекар.

 

Релефът:

В повечето случаи, бенките са плоски и равни. При някои хора, се срещат и релефни бенки, наред с плоските. Те не са опасни и въпреки това трябва да се следят редовно. Тревожно е, когато една нормална и плоска бенка, започне да придобива релеф и то неправилен- на едни места бенката е по-изпъкнала, на други по –малко.

 

Профилактика:

Най-важното е да следите редовно бенките си по кожата и ако забележите някаква промяна, веднага да потърсите лекарско мнение. В никакъв случай, не ровете бенките с игла и не ги дразнете.

 

Важно: Внимавайте със слънцето, особено в летните месеци. Не се излагайте продължително време на слънце. Избягвайте най-горещите часове да се печете. Всяко слънчево изгаряне може да доведе до сериозен проблем и да превърне една доброкачествена бенка, в злокачествена.

 

Свързани статии:

Как да разпознаем опасните бенки

За бенките и абстиненцията към солариум

 

Автор: hubavica.eu

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.mylady.gr
Предишна статия
Повече за мидите и защо са толкова полезни за диета

Повече за мидите и защо са толкова полезни за диета

Следваща статия
Смъкнете високата пикочна киселина с билки и природни продукти

Смъкнете високата пикочна киселина с билки и природни продукти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар