Блог

Кифлите и вафлите могат да доведат до инфаркт и инсулт

Кифлите и вафлите могат да доведат до инфаркт и инсулт

Кифлите от магазина, вафлите, сухите пасти и всички останали дълготрайни сладки и соленки от магазина могат да доведат до инфаркт и инсулт. Причината е, че трансмазнините, с които те са приготвени, увеличават нивата на лошия холестерол, затлачват кръвоносните съдове с плаки, те започват да се пукат, а при запушването им може да се стигне до удар в мозъка или остри сърдечни пристъпи. Това стана ясно по време на дискусия за вредата от тези съставки, която се проведе в София, информира "Монитор".

 

Трансмастните киселини, както е по-правилно да се наричат трансмазнините, удрят най-вече сърдечносъдовата система, тъй като променят липидния профил. Това обясни доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и началник-отдел „Хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи.

 

За разлика от трапезния маргарин, не се знае какво точно има в съставките на промишления, с който се приготвят пакетираните сладкиши, сладките и почти всички тестени и сладки изделия, обясни доц. Пантелей Денев, заместник-ректор по научната част на Университета по хранителновкусова промишленост в Пловдив.

 

Новите технологии, по които се приготвя трапезният маргарин, не позволяват използването на частичното хидрогениране, чрез което се постига мекотата на палмовото масло, за да може то да се маже върху филията, поясни доц. Денев.

 

По думите му обаче няма гаранция как точно се приготвят маргарините за производителите на сладкиши. В много европейски страни е нормирано съдържанието на 2 грама подобни мазнини на всеки 100 грама от хранителен продукт. Този тип вредни мазнини не бива да превишава повече от 1% от общия дневен хранителен прием, уточниха специалисти по хранене.

 

Доц. Пантелей Денев разкри как потребителят може да се ориентира, че в трапезния вариант на маргарина няма вредни съставки. Ако върху кутията е обозначено наличието на омега 3 и 6, то те със сигурност не съдържат частично хидрогенирани мазнини, тоест не само не влияят зле на холестерола, а дори имат положителен ефект. Това са така наречените меки маргарини, които се препоръчват от много международни здравни организации като по-добър и здравословен заместител на маслото, поясни доц. Пантелей Денев. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.sense4style.com
Предишна статия
Безплатни консултации и изследвания за ХИВ в НДК

Безплатни консултации и изследвания за ХИВ в НДК

Следваща статия
Безплатни прегледи и рехабилитация за сколиоза (гръбначно изкривяване) на 20 март в Пирогов

Безплатни прегледи и рехабилитация за сколиоза (гръбначно изкривяване) на 20 март в Пирогов

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар