Блог

КЗК - еднаквите цени на лекарствата в аптеки и по линия на НЗОК нарушава свободата на самостоятелно определяне на търговската и ценовата политика на аптеките

КЗК - еднаквите цени на лекарствата в аптеки и по линия на НЗОК нарушава свободата на самостоятелно определяне на търговската и ценовата политика на аптеките

Идеята цените на лекарствата на свободна продажба в аптеките и по линия на Здравната каса да са еднакви нарушава свободата на самостоятелно определяне на търговската и ценовата политика на аптеките. Това заяви Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по повод промени в Закона за лекарствата относно заплащането на лекарства от НЗОК.

 

Новите регулации за фармацевтичната индустрия за тази година могат да доведат до ограничаване на конкуренцията на пазара на лекарствените продукти. От КЗК предлагат Касата и Българския фармацевтичен съюз да направят три промени в окончателния вариант на условията и реда за типовия договор между двете страни.

 

Първата е именно срещу задължението за аптеките да продават лекарствени продукти на една и съща цена при свободна продажба и по линия на НЗОК. Според КЗК въвеждането на пределни цени на лекарствата от позитивния лекарствен списък създава достатъчно гаранции за осигуряване на медикаментите на достъпни цени за потребителите.

 

Втората неприемлива точка, според КЗК, е задължението за търговците на дребно да правят еднакви по размер отстъпки от цената на лекарствените продукти, включени в позитивния лекарствен списък, както за здравноосигурените, така и за касата. Това освен че може да ограничи конкуренцията на пазара, може да наложи бариери за бизнеса, тъй като аптеките, които не приемат посоченото условие, не биха могли да сключат договор с НЗОК.

 

Третата забележка е към въвеждането на ограничение за максималния брой рецепти, които могат да бъдат обработени в аптеките в рамките на определено време. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Една година от старта на национална програма детско здраве в Пирогов. Инициативата продължава

Една година от старта на национална програма детско здраве в Пирогов. Инициативата продължава

Следваща статия
От днес откриват ново спешно приемно отделение в „Майчин дом”

От днес откриват ново спешно приемно отделение в Майчин дом

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар