Блог

Как линейката вече няма да закъснява

Как линейката вече няма да закъснява

Болните българи от Брусарци, Хайредин, Крушари, Якоруда и Маджарово чакат линейка повече от 20 минути. А понякога заради лошото време и по-дълго, тъй като се намират на около 40 км от център или филиал за спешна помощ (виж картата).

 

"До 5 г. ще гарантираме животоспасяващи грижи до 20 минути и на българите от тези общини, в които живеят над 2000 души. Това предвижда разработената Концепция за Спешната помощ", заяви пред "Труд" д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването.

 

Според документа за реформи в червените зони на картата на България ще се разкрият филиали на Спешната помощ или ще заработят изнесени екипи.

 

 

Друга основна цел на концепцията е реанимобилите да стигат максимално бързо до мястото на инцидента, като до 2020 г. да няма район, където да чакат линейка повече от 30 мин. "През годините се установи практиката екипи да се ангажират с неспешни случаи, което доведе до излишното им разкарване и така те закъсняват за други адреси", заяви д-р Шарков. По тази причина МЗ ще организира медицинските сигнали от тел. 112 да се прехвърлят директно към районния координационен център на Спешната помощ. "Заедно с МВР сме дали срок от 2 месеца на експертите, които работят по гарантирането на тази информационна свързаност. Твърдо сме решени повече да не търпим обяснения как искането ни не може да стане", отсече зам. здравният министър.

 

Основен е проблемът с недостатъчните екипи в София. В момента те са между 15 и 20, а трябва да са 2 пъти повече. "Затова започваме 2015 г. с увеличение на заплатите на работещите в системата с 20%", обясни д-р Шарков. Идеята е възнагражденията на лекарите да бъдат над 1000 лв., а за останалите медицински специалисти - над 800 лв.Незаетите щатни бройки за доктори в столичната служба са 92, за фелдшери и медицински сестри - 8, а за шофьори - 39. "Друга мярка срещу тази статистика е влизането в системата на подготвяните парамедици и внедряването на телемедицина", каза още д-р Шарков. А с парите от ЕС всяка година ще се обновяват 20% от автопарка на Спешната помощ, линейките и центровете ще се оборудват с нова и модерна апаратура, специализацията за лекарите вече ще е безплатна, а на медиците ще се осигури възможност за кариерно развитие. "Всичко това чувствително ще подобри Спешната помощ и тя ще бъде на високо ниво", уверява д-р Шарков.

 

Свързани статии:

Младежи решиха кризата със Спешна помощ със собствени усилия

Д-р Станимир Хасърджиев: Спешната помощ трябва да стане част от националната сигурност

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Масло от мащерка: мощен естествен антибиотик

Масло от мащерка: мощен естествен антибиотик

Следваща статия
Защо точно дрян на Коледа?

Защо точно дрян на Коледа?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар