Блог

Как да преборим тъгата през уикенда?

Как да преборим тъгата през уикенда?

Идва  края на седмицата, градът опустява, врявата около нас секва, и ние отново оставаме страшно сами. Как да преборим усещането за самотност ни съветва консултантката на "Здравница" доц. Маргарита Бакрачева.  
 

 

-  За много хора самотата е голям проблем. Дори и уикендите за тях се превръщат в мъчение, вместо във време за разтуха. Депресивното чувство ги завладява още в  петък следобед и е особено мъчително. Какво да се направи срещу унинието?

- Когато празничните дни само карат  човек да се чувства зле, има две възможни причини – или няма с кого да ги сподели или тези, с които ги споделя, не са му  вече близки. И в двата случая  е добре   човек на първо място да си признае причината, тъй като това може да се промени единствено с вземане на собствено решение и действия в посока на промяна на ситуацията. Дали ще бъдем активни в търсенето на приятели и партньор зависи до голяма степен от нас самите. Дали сме готови за  това да срещнем и допуснем нови хора до себе си, или бягаме и се крием сами от подобна възможност, за да избегнем евентуално бъдещо разочарование. В много случаи хората дълго потискат неудовлетвореността си и предпочитат да бъдат пасивни именно като подсъзнателен защитен механизъм.
 

 

- Лесно е да се каже: пътувай, отиди при роднини, събери се с приятели, но на практика не се получава. Всеки е с някого, а и често нямаме толкова пари. Тогава?

- Чувството за споделеност не е свързано с пари. Да, за съжаление до голяма степен разполагаме с ограничен ресурс, когато не можем да си позволим смяна на обстановката и посещение на желани места. Ако обаче чувстваме разбиране, подкрепа и любов даже и в ежедневието си няма да имаме липса и няма да се чувстваме самотни. Ако има неудовлетвореност, тя би била от друго естество. 

 

Разходката в парка, срещата с приятели не винаги е свързана със заведения или пътуване. Зареждането се случва стига да сме отворени за това.
 

 

- Дайте съвети как да прогоним празничната тъга- какво да направим, какво да си кажем, за да не загубим почва под краката си.

- Казването и „настройването“ не е достатъчно. Ако желаем наистина да се почувстваме различно и да променим живота си, единственият вариант е да действаме. С малки, средни или по-големи стъпки. Посещението на изложба, обаждане на съученик или стар приятел, с когото не сме се виждали от години, но можем да намерим във Фейсбук… Принципът е, че когато се ангажираме с реални действия и настроените, и мислите ни се променят. Обратното, ако чакаме да се почувстваме готови, такъв момент не идва.
 

 

- Какви окуражаващи неща да направим, ако имаме чувство, че животът ни се изплъзва, че сме ненужни?

- На всекиго се случва в различни моменти да се почувства неразбран, самотен, отхвърлен, неразбран.  Такива преходни състояния и мисли са напълно нормални и не е необходимо да ни притесняват. Не е добър вариант и да се опитваме да ги потиснем веднага.  По-ефективно е да си оставим известно време – час-два, колкото сами си определим предварително -  да изживеем всичко негативно, като също така предварително си „зададем“ програма какво следва – разходка,  гледане на филм или любимо занимание. 

 

Свързани статии:

Билки полезни при депресия

Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още

Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

При депресия – яжте кисело мляко

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 начина да се обясним в любов

5 начина да се обясним в любов

Следваща статия
Средства за лечение и профилактика на симптоми на пролетна алергия

Средства за лечение и профилактика на симптоми на пролетна алергия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар