Блог

Извънредно заседаване за 15 деца от Фондът за лечение на деца в чужбина

Извънредно заседаване за 15 деца от Фондът за лечение на деца в чужбина

 

На извънредно заседание на Фонда за лечение на деца в чужбина е дадена зелена светлина за лечението на 15 деца, заяви ръководителят на фонда, проф. Владимир Пилософ.

 

 



Пилософ посочи, че другата седмица ще се проведе отново извънредно заседание на фонда, на което ще се вземе решение за останалите деца, чиито случаи днес не са били разглеждани. Според новия ръководител на фонда в момента има два основни проблема, свързани с работата на оглавяваната от него институция. Единият е, че няма интернет, а другият, че липсва персонал като от 15 служители налични са останали само трима. Затова от МЗ са им съдействали и са изпратили допълнително хора – икономист, юрист и счетоводител. Майката на Делян също присъства на заседанието като стана ясно, че детето не може да замине в момента в клиниката в Тюбинген, тъй като клиниката не може да изготви предоперативна химиотерапия, каквато е задължителна.

 

 

 


Според проф. Пилософ най-важно е в момента фондът да продължи да работи. Д-р Ева Жечева която председателства Обществения съвет към фонда за лечение на деца в чужбина заяви, че мисията на съвета е да следи действията, които се предприемат от фонда. Тя е доволна от днешното заседание, защото са разгледали приоритетните случаи. Проф. Пилософ заяви, че случаите, които се разглеждат във фонда, не са спешни случаи, а такива, в които трябва да се реагира бързо. Той посочи също, че децата, чиито решения за лечение са разгледани днес са определени по медицински критерии. Проф. Искра Христозова, която също е част от обществения съвет, коментира, че един от критериите е също и това дали децата имат определена дата за консултация за преглед и лечение по офертите на чуждите клиники. Относно случая с бебето Делян стана ясно, че още на 14 април е получено решение за лечение в клиника в гр. Тюбинген в Германия. Бебето обаче се нуждае от втори курс за химиотерапия преди операцията, която е трябвало да започне в понеделник, а това не е станало. Заради напрегнатия график на клиниката в Тюбинген бебето все още няма дата за операция. Майката заяви, че бебето няма да получи нова такава дата за химиотерапия, защото такава химиотерапия там не се прави на деца, които не са германчета. Такава химиотерапия, според българските лекари, може да се направи в България и пак да се помогне на малкия Делян с лечение в германската клиника. Майката обаче не получи отговор на въпроса, защо бебето й има три различни хистологични резултата от тумора.

 

 

 

 

Д-р Жечева заяви, че медицинската документация на децата се разглежда във фонда, след което се изпраща на експерти, които са по списък към фонда, след което излизат със становище. Повечето експерти правят преглед на детето. Родителите могат да кажат къде предпочитат да бъде лекувано детето им. От пожеланата клиника или от други клиники се изисква оферта и се преценява, къде да се лекува детето. По правилник общественият съвет прави предложение до директора по заявленията и при положително становище прилага размера на сумата за лечение, директорът може и да не се съгласи със становището на обществения съвет. Едно от нещата, които от тук насетне ще се променят във фонда, са контактите на съвета и родителите. Обмисля се да станат регулярни като приемни и могат да бъдат организирани още през този месец. Това е едно от нещата, които ще бъдат променени.

 

 

 


Д-р Жечева коментира, че не бива да се разрушава работата на съвета, но там където има проблеми, те могат да бъдат решени с промяна в работата. Проф. Пилософ пък посочи, че най-малкият проблем са спешните случаи. “Големите разходи на фонда не са от спешните случаи, а от рутинните случаи”, обясни той. Според него всяка процедура може да бъде изпълнена с корупционна практика, стига да има желание за това. Майката на Делян коментира още, че е необходимо да направят промени и в процедурите по приема на документи, защото се чака дълго за експертни становища, за които родителите и болните деца чакат дълго.

 

 

 


Почти паралелно със заседанието на Обществения съвет пред Фонда за лечение на деца в чужбина се проведе и протест на майки. Майките искат да се действа бързо. Една от майките, дошли на протеста, Радостина, заяви, че е съпричастна с майката на Делян и заяви, че трябва да се действа по-бързо и да се вземе конкретно решение за бебето и да се организира заминаването му в Германия. Според нея липсата на комуникация между институциите е една от причините да се бави работата на фонда.

 

 

 


Десислава Младенова, която е майка на 2-годишно детенце заяви, че иска детето й да живее спокойно в България. Младенова иска някой да отговори на въпросите й, но не от позицията си на държавен администратор, а като хора и родители - Докога ще крадат? Докога ще лишават децата от средства и докога ще продължават да убиват, защото това, според нея, е убийство.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Деца с увреждания ще дишат по-леко с кислороден концентратор

 

Музикотерапия за по-общителни и развити деца

 

Деца-маймунки – артистични и душата на компанията

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Подгответе тялото си за лятото само с една напитка

Подгответе тялото си за лятото само с една напитка

Следваща статия
Прегледайте се безплатно за херния в Пирогов

Прегледайте се безплатно за херния в Пирогов

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар