Блог

За какво ми е апендикс... и мога ли без него?

За какво ми е апендикс... и мога ли без него?

Апендиксът – или го имате (и се чудите за какво ви е), или вече сте се сбогували с него и само го свързвате с едвам забележим белег от операция. Хирурзите го махат редовно, ако се възпали, а хората си живеят и без него. Медицината приема, че този малък израстък в началото на дебелото черво  е изгубил функциите си в еволюцията на човека, за разлика от тревопасните животни. При тях той е отговорен за смилането на храната, а при нас има участие в имунитета, тъй като е богат на лимфни клетки.

 

Напоследък учени смятат, че са разбрали истинската функция на „безполезния” орган – да произвежда полезни бактерии за червата. В тялото ни има повече бактерии от броя на човешките клетки. Редица от тези микроорганизми са „добри” и помагат за смилането на храната и подсилват имунната система. Понякога те умират масово. В миналото болести като холера или амебна дизентерия са изчиствали напълно червата от полезни бактерии. (в модерния свят това успешно го правят антибиотиците). Функцията на апендикса е да рестартира храносмилателната система в този случай, тъй като действа като фабрика за добри бактерии в началото на еднопосочния поток от храна в дебелото черво.

 

Теоретиците сочат, че в модерното индустриализирано общество, тази функция не е необходима. Ако чревната флора на човек умре, той обикновено може да я насели лесно с микроби при контакт с други хора. Но преди появата на гъсто населени райони или при епидемии от болести като холера в миналото, не е било толкова лесно да се възстановят полезните бактерии! Тогава се включвал апендиксът. Любопитно е, че в по-слабо развитите страни, където органът все още може да изпълнява по-голяма функция, нивата на възпалението на апендикса (апендицит) са много по-ниски от развитите страни. Предполага се, че  проблемите с органа може да бъдат и свръхреакция на имунната система при прекалено хигиенично общество, в каквото живеем.

 

Това, че апендиксът има функция, не е причина той да не се премахне, ако се възпали!

 

Няма връзка между начина на хранене и апендицита. Нито ястията с много люти или пикантни подправки го провокират. Има възможност обаче апендиксът да се възпали, когато неговият вход се запуши от по-твърда маса като слънчогледови семки или други груби храни.

 

Оплакването при възпаление на апендиксът обикновено започва с болка високо в корема, а след часове или дни преминава вдясно. Необходимо е да потърсите лекарска помощ, а не да се самолекувате с обезболяващи, които в този случай не помагат, но могат да маскират симптомите. Не поставяйте и топло, защото така се засилва възможното възпаление. Нелекуваният апендицит и най-вече недиагностицираният остър апендицит може да имат много сериозен изход. Ако не бъде обърнато внимание на възпаления апендикс, е възможно той да се спука и да се получи перитонит. Натравянето на организма след пукане на апендикса може да има смъртоносен край.

 

При съмнения за проблеми с апандекса ви можете да се обърнете към хирург.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.kk.no
Предишна статия
Д-р Стоян Лазаров е ангел за 3000 деца

Д-р Стоян Лазаров е ангел за 3000 деца

Следваща статия
Съживяват бъбреци с плазмафереза

Съживяват бъбреци с плазмафереза

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар