Обикновената шипка, наричана още див трендафил или кучешки гюл, е близка роднина на розата и един от видните представители на семейство Розоцветни.
Лечебните сили на билката са били добре познати на древните лечители. Латинското име на растението Rosa canina, т.е. кучешка роза, произхожда от твърдение на Плиний, че с корен от шипка може да се лекува ухапване от бясно куче. През Средновековието Света Хилдегард споделя други две лечебни свойства - от пепелта на изгорени сухи клони на храста се прави луга, с която се мие главата при главоболие, а при болен стомах ще помогнат сварените плодчета.
Представителят на близкоизточната медицина Мухамад, твърди, че ако вдишаме уханието на цветчетата на шипковия храст, ще укрепим сърцето, мозъка и сетивните органи, ще излекуваме хремата и простудните заболявания на нервите.
Ако съпоставим рецептите от древната и от съвременната фитотерапия, ще установим, че за лечение се прилагат предимно целите плодове (шипки), разказва авторът на книги за лечебните растения Кети Иванова.
Те са изключително богати на витамин C, съдържат още витамин В1, В2, К, Р, РР, Е, флавоноиди, пектини, дъбилни и багрилни вещества, органични киселини, тлъсто масло, захар и др.
Шипките действат противовъзпалително, антимикробно, диуретично, жлъчогонно и изпотяващо, регулират дейността на стомашно-чревния тракт, стимулират кръвообращението.
Общоукрепваща рецепта за чай от шипки
20 гр. плодчета се заливат с половин литър вряща вода, кисне 15 мин.и се прецежда. От този чай се пият по 100 мл, два пъти дневно, задължително на гладно. Напитката повишава работоспособността и съпротивителните сили срещу различни инфекциозни заболявания.
Чай от шипки при начален стадий на хипертония
20 гр. шипки се накълцват на половинмилиметрови парченца, слагат се в емайлиран или порцеланов чайник, заливат се с две чаши вряща вода, киснат похлупени на вряща водна баня в продължение на 15 мин, като сместа се разбърква често. Оставя се да престои още 24 часа и чак тогава се прецежда. Пие се продължително време, 3 пъти дневно по половин чаша.
Отвара след инфаркт на миокарда
Приготвя се отвара от 1 суп. лъж. изсушени плодчета и 2 чаши вода. Ври на слаб огън 10 мин в похлупен съд, като изстине се прецежда и се добавя 1 суп. лъж. мед. Приема се 2-3 пъти дневно по четвърт или половин чаша. Отварата е полезна и при сърдечна слабост и миокардиосклероза.
Свързани статии:
Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките
Шипка – природното лекарство за десетки болести
Автор: zdravnitza.com
Коментари