Блог

Защо наричат шипката кучешка роза?

Защо наричат шипката кучешка роза?

Обикновената шипка, наричана още див трендафил или кучешки гюл, е близка роднина на розата и един от видните представители на семейство Розоцветни.
 

 

Лечебните сили на билката са били добре познати на древните лечители. Латинското име на растението Rosa canina, т.е. кучешка роза, произхожда от твърдение на Плиний, че с корен от шипка може да се лекува ухапване от бясно куче. През Средновековието Света Хилдегард споделя други две лечебни свойства - от пепелта на изгорени сухи клони на храста се прави луга, с която се мие главата при главоболие, а при болен стомах ще помогнат сварените плодчета.
 

 

Представителят на близкоизточната медицина Мухамад, твърди, че ако вдишаме уханието на цветчетата на шипковия храст, ще укрепим сърцето, мозъка и сетивните органи, ще излекуваме хремата и простудните заболявания на нервите.
 

 

Ако съпоставим рецептите от древната и от съвременната фитотерапия, ще установим, че за лечение се прилагат предимно целите плодове (шипки), разказва авторът на книги за лечебните растения Кети Иванова.
 

 

Те са изключително богати на витамин C, съдържат още витамин В1, В2, К, Р, РР, Е, флавоноиди, пектини, дъбилни и багрилни вещества, органични киселини, тлъсто масло, захар и др.
 

 

Шипките действат противовъзпалително, антимикробно, диуретично, жлъчогонно и изпотяващо, регулират дейността на стомашно-чревния тракт, стимулират кръвообращението.
 

 

Общоукрепваща рецепта  за чай от шипки

20 гр. плодчета се заливат с половин литър вряща вода, кисне 15 мин.и се прецежда. От този чай се пият по 100 мл, два пъти дневно, задължително на гладно. Напитката повишава работоспособността и съпротивителните сили срещу различни инфекциозни заболявания.
 

 

Чай от шипки при начален стадий на хипертония

20 гр. шипки се накълцват на половинмилиметрови парченца, слагат се в емайлиран или порцеланов чайник, заливат се с две чаши вряща вода, киснат похлупени на вряща водна баня в продължение на 15 мин, като сместа се разбърква често. Оставя се да престои още 24 часа и чак тогава се прецежда. Пие се продължително време, 3 пъти дневно по половин чаша.
 

 

Отвара след инфаркт на миокарда

Приготвя се отвара от 1 суп. лъж. изсушени плодчета и 2 чаши вода. Ври на слаб огън 10 мин в похлупен съд, като изстине се прецежда и се добавя 1 суп. лъж. мед. Приема се 2-3 пъти дневно по четвърт или половин чаша. Отварата е полезна и при сърдечна слабост и миокардиосклероза. 

 

Свързани статии:

Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките

Шипка – природното лекарство за десетки болести

Полезните свойства на шипката

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Упражнения за хора, които работят в седнало положение

Упражнения за хора, които работят в седнало положение

Следваща статия
По колко да ядем, за да не пълнеем

По колко да ядем, за да не пълнеем

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар