Блог

Етерични масла в третата възраст (част 1)

Етерични масла в третата възраст (част 1)

Етеричните масла в  гериатрията винаги са заемали много важно място. Те се използвани не само при болкови оплаквания и за лечение на рани, но и за подобряване на настроението и хармонизиране на връзката душа-тяло.
 

 

Прави впечатление, че повечето етерични масла имат натрапчив мирис. Да ароматизирате въздуха в жилището си е само една от многото възможности за приложението им.
 

 

Използването им за масаж и за релакс във вана като нежна, персонална грижа за кожата, а също  и при различни рани също днес е широко разпространено. Друга терапевтична област е при ревматични заболявания и болки, отбелязва австрийското издание „Apotheker Zeitung”. 
 

 

Етерични масла при рани от залежаване, белези и сърбеж

Проблемите на кожата от всякакво естество са честа причина която кара хората са се обръщат за помощ към етеричните масла. Списъкът на възможните оплаквания е дълъг, могат да се включат още кремове и мехлеми, сапуни и балсами, както и на доказали се аромати и смеси. Като основно масло може да се вземе всяко по-тлъсто масло като бадемово и зехтин напр. Допълнително има няколко масла, които са особено подходящи при проблемна кожа, напр. масло от жълт кантарион и бадемово масло. 
 

 

При декубитус (рани от залежаване)

Масло от Главеста пеларгония ((Pelargonium capitatum) - 1  капка, от Лавандула   - 20 капки, и се допълва с масло от жълт кантарион до 50 мл. 
 

 

При белези

Масло от безсмъртниче ( Helichrysum angustifolium)- 2 капки, лавандула – 2 капки, палмароза (Cymbopogon martinii) – 2 капки и се допълва с бадемово масло до 10 мл. 
 

 

Масло за тяло при сърбеж

Масло от кедър – 3 капки, портокал – 12 капки, от лавандула- 20 капки, и по равни части масло от жълт кантарион и бадемово масло се допълва до 100 мл. 
 

 

При болки в двигателния апарат, ревматизъм и хематоми

На дневен ред при старите хора са болести на опорно-двигателния апарат и ревматизъм, те често падат и затова разни мазила също ще са от полза. 
 

 

При ревматизъм

Смесвате масло от хвойна -10 капки, от розмарин – 5 капки, от малка мурава(Pyrola)  – 5 капки, от кипарис (Cupressus)- 10 капки, от лимон- 20 капки и по равни части масло от жълт кантарион и бадемово масло се допълва до 100 мл. 
 

 

При хематоми

Масло от безсмъртниче ( Helichrysum angustifolium)-15 капки,  от цистус, наричана още скална роза ( Cistus incanus ) – 5 капки, лавандула – 5 капки, от мирта (Melaleuca leucadendra) – 5 капки и се допълва с масло от жожоба до 50 мл.
 

 

Загряващо олио при болки

Масло от мирта (Melaleuca leucadendra) – 10 капки, от лавандула- 10 капки, от майорана -5 капки, от мурава (Pyrola) – 5 капки, от черен пипер – 5 капки и се допълва до 50 мл. с бадемово масло.

 

Свързани статии:

Етерично масло от лайка убива до 93 процента от раковите клетки на гърдата

Масло от мащерка: мощен естествен антибиотик

Топ 5 на най-полезните билки за стомах

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 добавки, които трябва да се вземат ежедневно

5 добавки, които трябва да се вземат ежедневно

Следваща статия
Лимон, зехтин, мед: мощна смес, която разтваря камъни в бъбреците и убива глисти

Лимон, зехтин, мед: мощна смес, която разтваря камъни в бъбреците и убива глисти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар