Блог

Д-р Николай Шарков: Човек без зъби е инвалид, трябва да има право на безплатни протези

Д-р Николай Шарков: Човек без зъби е инвалид, трябва да има право на безплатни протези

Д-р Николай Шарков е главен секретар на Българския зъболекарски съюз. Главен асистент в катедра "Детска дентална медицина" във Факултета по дентална медицина на МУ - София. Председател на Комитета за комуникация и подпомагане на членството на Световната дентална федерация. Директор в борда на Съвета на европейските зъболекари - консултативен орган на Европейската комисия. Президент на Балканското стоматологично общество и член на редица международни научни организации. Д-р Шарков има 2 магистратури -по дентална медицина и стопанско управление.

 

- Д-р Шарков, как се чувствате на международни форуми като представител на държава с около 260 хиляди души без нито един зъб?

- По цял свят има обеззъбени хора, но когато това са 13 на сто от населението на 60 и повече години, наистина е стряскащо. И това са само хората без нито един зъб в устата, а още 20 на сто нямат никакви зъби на горната челюст и още 17 на сто - на долната.

 

- На какво освен на външния вид влияе липсата на зъби?

- Тази загуба на практика инвалидизира хората - губят дъвкателната и говорната си функция. А от това следват сериозни здравни и социални проблеми. Личното ми убеждение е, че тези инвалидизирани хора трябва да имат същите права, каквито и останалите инвалиди.

 

- Предлагате да имат достъп до безплатни протези ли?

- Защо не. Помислете само - възрастта за пенсия се вдига, хора  на 60 г. са още  на работните си места и трябва да могат нормално да водят разговар, да се хранят и дъвчат нормално. Да не говорим какво самочувствие има човек, който няма зъби в устата.

 

- Какви други проблеми провокира беззъбата уста?

- Косвените ефекти са върху здравето като цяло. Но има и директно въздействие - когато по очевидни причини храната не се сдъвква, тя поема необработена към стомаха и става предпоставка за увреждане на лигавицата му и за гастрити и други заболявания.

 

- Колко струва най-евтината протеза?

- Правихме изчисление - минимумът за труда на зъболекаря и на зъботехника заедно с материалите беше около 200 лв. преди известно време, но тази условна стойност в момента вероятно е по-висока.

 

- И при 200 лв. общата сума излиза над 50 милиона, оптимист ли сте, че ще бъдат дадени?

- Честно казано, не съм голям оптимист. Особено на фона на това, че от години не е променян обемът на дейностите за възрастни, които здравната каса поема - един преглед и две стоматологични дейности, по-конкретно казано - пломби или вадене на зъб. Усложненията на зъбния кариес, пародонталните заболявания и протезирането не се покриват изобщо. Много политици в момента говорят за холандски модел в здравеопазването у нас. Чудесно, но нека видим как би изглеждало това в областта на зъболечението. При сходно население и солидарен модел осигурителната система на  Холандия заделя по 175 евро на човек за орално здраве годишно, тук НЗОК дава по 8,45 евро на човек. Ако направим сравнението и на ниво бюджет, парите, които Холандия дава само за стоматологичните дейности, са почти колкото целия бюджет на нашата здравна каса. Има, разбира се, и други фактори. Въпреки често чуваната реплика, че здравето е най-важното нещо в живота, на практика за българина това не се изразява в полагане на грижи. И въпреки че минаха 25 години от промените у нас, все още не се осъзнава, че здравето е преди всичко лична отговорност и след това държавна или обществена грижа.

 

- В конституцията пише, че здравеопазването е безплатно. Всички знаем, че не е. Но когато толкова много хора, дори работещи, са на ръба на бедността, здравето не е само въпрос на загриженост, а и на възможности.

- По отношение на детските зъби в безплатния пакет са обхванати почти всички дейности, проблемът е при възрастните. Затова и Българският зъболекарски съюз нееднократно е предлагал към т.нар. безплатен за пациента пакет да се включи поне още една стоматологична дейност и да станат 1 преглед и условно казано 3 пломби. Отговорът е, че би струвало допълнително 36 милиона и здравната каса няма откъде да ги вземе. Затова се мъчим да облекчим нещата по обратния път - с профилактика. Изчислил съм и мога да го докажа, че всеки 1 лев,  вложен в профилактика, спестява 20 лв.  за лечение. 

 

Тогава няма да отчитаме средно по един изваден постоянен зъб на всеки четвърти тийнейджър, каквито са данните към момента. Или друг стряскащ факт като този например, че българинът във възрастта между 35 и 44 години има в устата си поне 3 нелекувани кариеса и 6 извадени зъба. 

 

За по-късната възраст равносметката е още по-драстична и нейното оповестяване с основание впечатли хората.

 

- На каква възраст трябва да започне грижата за зъбите?

- Още преди да се е родил човек - с начина на живот и храненето на неговата майка от момента на зачеването. Веднага след раждането започват и видимите грижи - устата на бебето трябва да се обтрива с разредена кислородна вода. Около 6-ия месец с пробиването на първите долни временни централни резци се включва и бебешката четка за зъби. До 6 г. зъбите се мият сутрин и вечер с пасти без флуор, а след това грижите са като и при възрастните - редовно миене с правилни движения, така че четката да мине по всички повърхности на зъбите, използване на конци за почистване на междузъбните пространства. Част от хигиената на устата е почистването на езика с четка и навика през деня след хранене  да се дъвчат
дъвки без захар, но до 20 минути.

 

Ако научим детето и да си я загъне в хартийката и чак тогава да я изхвърли опакована, ще сме разширили не само здравната култура, но и възпитанието му. Друг важен фактор е да не се прекалява със сладки неща и особено със захар.

 

- Отчитате голям ефект от програмата за запечатване на първите постоянни зъби на децата срещу кариес, ще се разшири ли достъпът до нея догодина?

- Зависи от  финансирането - ако остане като  в момента, няма как да увеличим обхвата. Радвам се на успеха на проекта, защото може да се каже образно, че съм баща на програмата - аз я написах, тя бе доразработена с помощта на работна група от министерствата на здравеопазването и образованието и извоювахме приемането й. Често се задава въпрос защо се изолират със защитно покритие точно 6-ите зъби. Те са първите постоянни зъби, те са най-често изважданите зъби, защото най-напред те се развалят.

 

- Безспорно ли е, че кариесът уврежда и други органи и системи?

- Усложненията на зъбните кариеси водят до инфекции в корените на зъбите и областта около тях като грануломи, кисти, абсцеси и др., защото създават постоянно възпалително огнище. Бактериите от него увреждат най-много сърцето, ставите, панкреаса. Диагнози като перикардит, артрит, рак на панкреаса са свързани със здравето на зъбите и венците.

 

Свързани статии:

Беззъби старини? Не е задължително!

4 минути с четка за здрави зъби

Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Млечен или черен шоколад? Определено черен.

Млечен или черен шоколад? Определено черен.

Следваща статия
3 естествени болкоуспокоителни, които са мощни, колкото лекарства, но без странични ефекти

3 естествени болкоуспокоителни, които са мощни, колкото лекарства, но без странични ефекти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар