Блог

Доц. Михаил Околийски: младите правят сексуалния си дебют с 2 години по-рано

Доц. Михаил Околийски: младите правят сексуалния си дебют с 2 години по-рано

Проучване от 1996 г. показва, че тогава най-често младите хора у нас са започвали да водят полов живот на 18 г. При момчетата това се случвало на около 16 г., а при момичетата – на 18 г. През 2012-а обаче възрастта е паднала на около 16 г. става ясно от изследване на Фонда на ООН за населението и на Българската асоциация за семейно планиране.


 

Изследването бе цитирано пред "Труд" от доц. Михаил Околийски, експерт в сектор "Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи. Според него основните причини за падането на възрастта са ниската сексуална култура и по-ранното съзряване на българските деца заради съвременния начин на живот и развитието на обществото.


 

"В клиничната ни практика има случаи, при които момичета на 9-10 г. вече имат месечен цикъл. Това се дължи на хормоналните промени в организма, които не са били така подчертани например 20 г. назад", посочи доц. Околийски. Според него обаче тревожното е, че без да имат нужната психологическа зрялост без да знаят какви са опасностите на сексуалния живот, как да се предпазват от заболявания и от забременяване, какви са трудностите при взаимоотношенията с интимния партньор, младите се хвърлят в половия акт.


 

"Страхувам се, че през последните 20 години абсолютно нищо не се е променило. Празнините в познанията за интимния контакт не са запълнени, а въпреки постоянното пропагандиране, че твърдо трябва да се въведе сексуалното образование в училищата, това не се е случило", каза доц. Околийски.


 

Според него негативните краски в картината допълва и държанието на родителите, които през изтеглите 20 години така и не са получили системни знания как до проведат разговор по деликатната тема с децата си. "Затова в момента сме свидетели на продължаващо невежество, което само привидно е покрито от уж голямата информация в интернет. Само че тя не е 100% надеждна и трябва да бъде внимателно подбрана – според възрастта, според групата, към която е насочена и т.н., т.е. трябва да се постави филтър", уточни експертът.


 

Свободният достъп до сайтове с какво ли не сексуално съдържание – дори до порно филми чрез безплатните торент програми, пък подтиква тийнейджърите, особено момчета, все по-рано да започват да се самозадоволяват. "Нещо, което не се наблюдаваше у нашето поколение. Т.е. това пренасищане води до грешни представи какви трябва да са взаимоотношенията между мъжа и жената", обобщи доцентът.


 

Националният център по обществено здраве и анализи е направил проучване през 2012 г. за източниците, от които подрастващите черпят информация за секса. Според резултатите 59,1% я получават от приятели на същата възраст, 48,7% - от по-големи приятели и познати, 42,2% - от интернет сайтове и форуми, и чак на четвърто място идват родителите - само 36,9% от децата ги търсят за разговор по темата табу. А 33,7 на сто питат преподавателите в училище (процентите са повече от 100, тъй като анкетираните са давали повече от един отговор).


 

"Както виждате, ползват се много ненадеждни източници на информация които разпространяват доста градски легенди, грешни вярвания и предразсъдъци за това кога е нормално да стартира сексуалният живот, как да се извършва и да протича половият акт", посочи доц. Околийски. Той самият води рубрика за сексуално консултиране. "От години питанията, които са абсолютно автентични, могат да се обобщят в няколко и постоянно актуални теми. А именно – какво ни очаква при половия дебют, как да се използва презерватив, как започва сексуалната комуникация, как се флиртува и сваля момиче, как се разчитат знаците кой кого харесва или не", обясни доц. Околийски.


 

Отговори на тези и подобни въпроси в Западна Европа започват да се дават от най-ранна възраст. "Още от малки, съобразено с възрастта, децата там получават системни знания по интимна култура. Обучението им стартира от последните групи на детската градина – от 5-6-годишна възраст. Тогава те започват да научават за разликата между половете, а когато вече станат първи, втори, трети и четвърти клас, приемат обогатяващата се информацията още по-добре", каза експертът.


 

Абсолютно погрешното е, че ако придобиеш по-детайлна информация за секса, ще се свали границата за старта на практикуването му. В реалния живот се получава точно обратното - в страните, в които няма сексуално образование в училищата като България, младите извършват първия полов акт много по-рано, стига се до по-висок процент на нежелани бременности, аборти и на по-голямо разпространение на полови болести. А в държавите, в които обучението се провежда, възрастта на първия интимен контакт се повишава. Така е в Ирландия, където доскоро границата бе 17 г., а напоследък се увеличава.


 

Затова е толкова важно и у нас сексуалното обучение да залегне в училищната програма, а не да зависи от добрата воля на съответния директор. Млади залагат на ненадежден антибебе метод. За предпазване от забременяване най-често у нас младите използват метода на т.нар. прекъснат полов контакт. Така са отговорили 45,6% от анкетираните в изследването на Фонда на ООН за населението през 2012 г.


 

"Резултатът е кошмарен", коментираха сексолози. Методът е абсолютно ненадежден, тъй като при 25% от практикуващите го има риск от бебе. Не на последно място тийнейджърите не познават достатъчно добре тялото си и затова понякога нямат навременна реакция, за да разчитат на този начин на предпазване. Второто най-често прилагано средство е презервативът - в 28,8% от случаите, докато в Германия този процент е 60. На трето място са противозачатъчните – ползват ги от 8,1% от младите.


 

Заради пропуски в здравната култура на питането как бихте се справили с неочаквана бременност, 28 на сто биха извършили аборт. А това по-късно застрашава физическото и психическото им здраве. Затова сме и първи в ЕС по прекъснати бременности до 18 г., обобщиха експерти.


 

Още:


 

Как домашният любимец помага на здравето ви


 

Пектинът атакува рака и бори килограмите


 

Тест със захарен бонбон крие ключа към успех и самоконтрол

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.mazapoint.com/
Предишна статия
Д-р Бисер Георгиев: редувайте топъл и студен душ, за да се справите с променливото време

Д-р Бисер Георгиев: редувайте топъл и студен душ, за да се справите с променливото време

Следваща статия
Маслините топят мазнините в областта на корема и пазят от рак

Маслините топят мазнините в областта на корема и пазят от рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар