Блог

Доц. д-р Никола Василев, ръководител на АГ Клиниката в УМБАЛ "Софиямед": Ще лекуваме млади жени с рак и после те ще могат да раждат

Доц. д-р Никола Василев, ръководител на АГ Клиниката в УМБАЛ "Софиямед": Ще лекуваме млади жени с рак и после те ще могат да раждат

-Доц. Василев, вие сте един от най-добрите онкогинеколози в България. Как решихте да приемете поста на ръководител на клиника в частна болница?

- Останах приятно изненадан още при първата си визита в болница „Софиямед“ - както от обема на работата, така и от квалификацията на медицинския персонал. Тук се работи здраво. С общо 26 легла и 7 щатни акушер-гинеколози, за първите осем месеца на 2014 година ражданията са 354, а гинекологичните операции - 896.

 

Тези числа предизвикват благородна завист в държавните и общинските болници. Второ, мога да разчитам на компетентен и добре сработен лекарски екип. Д-р В. Нецов е водещ специалист по миниинвазивна хирургия (операции, известни сред широката публика като „безкръвни“) и лечение на безплодието в страната. Д-р А. Начева е експерт в диагностиката и оперативното лечение на рак на женските полови органи и на незадържане на урината. Д-р Х. Кръшкова е признат капацитет в родилната зала. Най-важното е, че тези лекари са всичко друго, но не и сковани в рамките на тясно профилирана дейност. Всеки от тях е подготвен да поеме отговорност в която и да е област на нашата специалност.

 

- Очевидно за вас екипът, с който ще работите, е важен?

- Изключително важен. За 40 години медицинска практика съм се убедил: ако специалистите по здравни грижи не са на мястото си, и най-виртуозно извършената операция може да се превърне в провал. В това отношение нямам забележки към качеството на здравните грижи в „Софиямед“. И в родилната зала, и в операционните зали, и до болничното легло акушерките в „Софиямед“ непрекъснато доказват своята безупречна професионална подготовка и своята човечност.

 

-Планирате ли да разширите дейността на Клиниката по акушерство и гинекология?

- Да. При това не забравям какво значи конфликт между желания и възможности. Гледам само към онова, което считам за осъществимо. Съвременната медицина се стреми да бъде в услуга на пациента максимално рано - преди болестта да се разгърне. Това става чрез оценка на рисковете, формулиране на прогноза и съставяне на план за действие, адекватен на нуждите на всеки отделен пациент.

 

Жена, която разчита „Софиямед“ да поеме грижа за нейната бременност и нейното раждане, трябва във всеки момент да разполага с точна информация за перспективите пред бременността си, за прогнозата на раждането и на дните, които го следват. Що се отнася до гинекологичните заболявания, моят личен опит и опитът на д-р Анета Начева предполагат повече операции за рак на женските гениталии. Имам предвид не само радикални, а т.нар. свръхрадикални онкогинекологични операции. Амбицията ми е да ги включим трайно в оперативната си програма. От друга страна, световна тенденция в онкогинекологията е радикалните операции при възможност да бъдат заменяни с методи, които лекуват рак, без да отнемат способността на жената да забременее и да роди.

 

Започнах да прилагам такива методи във Военномедицинска академия преди няколко години. Не виждам причини в „Софиямед“ да не продължим в тази посока. Ще отделим внимание и на онези състояния, които въздействат върху психиката на съвременната жена, без да са болест в истинския смисъл на думата. Имам предвид анатомични особености и дефекти, подлежащи на корекция със средствата на естетичната хирургия - това, което по света се нарича „интимно разхубавяване“, „интимно подмладяване“, „дизайнерски гениталии“ и др. Тази медицинска услуга вече е и на българския медицински пазар, но не винаги зад това предлагане стоят реални хирургични умения.

 

- Споделяте разнообразни и интересни намерения. На кого ще разчитате за тяхното осъществяване - на собствените си усилия или и на ръководения от вас колектив?

- Мисля, че преди малко бях категоричен за значението на екипния принцип в медицината. Дори за миг не бих изпаднал в положението на лекар единак. Готовността да споделя идеи и опит е неизменна характеристика на целия ми досегашен професионален път. Убеден съм, че същото важи за всички колеги от екипа на „Софиямед“. Няма как да бъде другояче, след като „Софиямед“ е университетска болница. Тук вече се обучават специализанти по акушерство и гинекология - будни, жадни да придобият знания и умения, извънредно трудолюбиви колеги. Започна и обучение на студенти по медицина. Това ми дава още едно основание да бъда оптимист за развитието на Клиниката по акушерство и гинекология.


Доц. д-р Никола Василев, дм е един от най-изтъкнатите специалисти по гинекология в България. Има специалности по акушерство и гинекология, патологоанатомия и онкология. Специализирал е в Лондон, Токио, Виена, Хайделберг, Йорк, Будапеща, Вилах, Варшава. От 1999 до 2012 г. е национален консултант по акушерство и гинекология. От 2006 до 2013 г. е председател на Българската асоциация по онкогинекология. От 1998 до 2014 г. ръководи Клиника по обща и онкологична гинекология във Военномедицинска академия. От 2011 г. е лектор в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Заемал е отговорни длъжности в Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК. От ноември е ръководител на Клиниката по акушерство и гинекология в университетска болница „Софиямед“.

 

Свързани статии:

Безработни и многодетни майки с безплатна профилактика за рак на гърдата

Лекари представят нови видове лечение на рак

Д-р Динчо Георгиев за естественото раждане, преносването и дирижираното раждане

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пет полезни съвета при псориазис

Пет полезни съвета при псориазис

Следваща статия
Джинджифил гони рака

Джинджифил гони рака

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар