Блог

Вкусът ни се формира от бактерии

Вкусът ни се формира от бактерии

Бактериите в стомашно-чревния тракт на човека формират вкусовете му, установиха учени. Те стигат до извода, че микробите в червата не просто изпълняват пасивна функция, спомагайки за усвояване на храните, но и влияят върху предпочитанията към храните и така принуждават човек да консумира определени продукти, пише БГНЕС.

 

Изследователите твърдят, че бактериите се различават по типа хранителни вещества, от които се нуждаят. За оцеляването на едни са необходими мазнини, а на други – захар.

 

Лабораторните проучвания показали също, че бактериалните клетки "си съперничат" за храни и място в стомашно-чревния тракт. Те влияят върху избора на продукти, изпращайки сигнални молекули в тракта, който е свързан чрез блуждаещ нерв с основата на мозъка.

 

Чрез имунната, ендокринната и нервната системи тези молекули въздействат върху физиологическите и поведенческите реакции на човека. Микробите променят нервните сигнали, преминаващи по блуждаещия нерв и въздействат върху дейността на вкусовите рецептори. Те също така произвеждат токсини, които влошават самочувствието или пък химически "стимулатори", от които човек се чувства добре.

 

Според учените бактериите са манипулатор, но човек може и да им въздейства чрез промяна на диетата. Чрез биологично активни съставки може да се постигне оптимален баланс между бактериите, което е не е маловажно в борбата със затлъстяването.

 

В перспектива изследването на учените от трите университета може да стане част от проучване за раковите заболявания. Някои от бактериите в човешкия организъм причиняват рак на стомаха и други видове ракови заболявания.

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
becomegorgeous.com
Предишна статия
Семена от пъпеш усилват потентността

Семена от пъпеш усилват потентността

Следваща статия
Как да намалите диоптрите със съветите на Петър Дънов

Как да намалите диоптрите със съветите на Петър Дънов

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар