Блог

Валидол – лекарство, което спасява при някои сърдечни болести

Валидол – лекарство, което спасява при някои сърдечни болести

Сигурно и вашата баба някога си е слагала валидол под езика, когато е била притеснена. Неприятната миризма не прави лекарството ненужно, дори напротив – при някои по-леки сърдечни притеснения, при нервни състояния и паника, при уплаха и присъпи на морска или въздушна болест, може да се успокоите с валидол.

 

Валидол се използва също при леки болки в сърдечната област, при краткотрайни пристъпи на стенокардия при исхемична болест на сърцето, неврози, хистерия.

 

Прилага се при различни нервни възбуди, силно сърцебиене, спастични състояния на гладкомускулните органи.

 

Имате избор – може да приемате валидол на таблетка под езика, където да се стопи или да използвате тинктура 30%-ов разтвор на ментола в ментолов естер на изовалериановата киселина.

 

Валидол всъщност представлява разтвор на ментол в изовалерианов ментолов етер. Той притежава леко седативно действие и се употребява предимно при сърдечни проблеми, но много хора го приемат и като успокоително.
Дозировката при възрастни е по 1 таблетка до пълното и разтваряне 2-3 пъти на ден.

 

Много хора се страхуват да приемат валидол, тъй като смятат, че той води до пристрастяване, а честата употреба – до сънливост или безсъние, нервност и избухливост. Смята се, че хора с ниско кръвно и анемия не е добре да прибягват много често до валидол, тъй като той има общо успокояващо действие, водещо да намаляване на кръвното.

 

Други смятат, че полезният валидол е безобиден колкото ментов бонбон, тъй като той действа на вегетативните нервни окончания и успокоява сърцето, снабдява го с кислород. Лекарствата, с които не бива да се прекалява, защото водят до пристрастяване са т.нар. бензодиазепини като диазепам, клоназепам, бромазепам и други.
Все пак не е добре да превишавате дневната норма при валидол от 2-3 таблетки дневно, тъй като приемът на повече таблетки може да доведе до прекалено падане на кръвното, забавяне на сърдечната честота и други опасни състояния.

 

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ако приемате антибиотик, задължително включете и пробиотик

Ако приемате антибиотик, задължително включете и пробиотик

Следваща статия
Лекувайте се и с билки за туберкулоза

Лекувайте се и с билки за туберкулоза

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар