Блог

Болница "Софиямед" организира безплатни прегледи за венозни и съдови заболявания

Болница "Софиямед" организира безплатни прегледи за венозни и съдови заболявания

Специалистите от отделението по съдова хирургия в болница "Софиямед" ще правят безплатни диагностично консултативни прегледи за пациенти с венозни и съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще се извършат на 19-ти юни от 10 до 15 ч. и на 20-ти от 13 до 17 ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051 или онлайн!


 

Венозните заболявания засягат 1/3 от населението на Земята. Според медицинските експерти те са генетично заложени и се дължат на генен дефект, обуславящ обща слабост на съединителната тъкан. Установено е, че пациенти с такава патология приоритетно страдат и от други болести, свързани със слабост на съединителната тъкан като: ставни заболявания, плоскостъпие, хернии, хемороиди, гръбначни изкривявания, птоза на вътрешни органи и сърдечни клапни пороци. Основен рисков фактор за развитието на венозните заболявания е принудителното седнало или изправено положение, кактои обездвижването.


 

Завеждащият отделението по съдова хирургия в МБАЛ "Софиямед" д-р Димитър Марков, д.м. коментира, че всеки 3-ти човек има латентно или изявено венозно заболяване. "Повече от 30% от българското население има венозни проблеми. Причина за високата честота на тази заболеваемост, е че венозната система при човека се е оказала анатомично несъвършена във връзка с изправения стоеж. Първите симптоми на венозна недостатъчност са тежест в подбедриците, болка в долните крайници при покой, оттоци около глезените, нощни крампи (схващания). Венозните заболявания са медицински и социално значим проблем поради тежките усложнения, които причиняват", коментира д-р Марков.


 

Оставени без лечение венозните заболявания прогресират и могат да доведат до усложнения като възпаление на вените и образуване на тромби във възпалените участъци (т.нар. тромбофлебит). Тази тромбоза може да се предаде и на дълбоката венозна система и да причини флеботромбоза. При развита флеботромбоза съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и да се развие т.нар. белодробна тромбемболия, която не рядко завършва фатално.


 

"Поради тези причини от изключително важно значение е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението с цел диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадии преди да са настъпили усложнения", допълва д-р Марков.


 

Още:

Кълновете – "живата" храна, която лекува и ни прави по-млади

9 невероятни приложения на ябълковия оцет, които просто трябва да знаете

38 храни, които ще балансират хормоните ви и ще направят кожата ви перфектна

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лекари представят нови видове лечение на рак

Лекари представят нови видове лечение на рак

Следваща статия
Д-р Иван Мартинов съветва как да помогнем при инфаркт

Д-р Иван Мартинов съветва как да помогнем при инфаркт

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар