Блог

Ахилесовата билка за рани

Ахилесовата билка за рани

 


Казват,  че тъкмо легендарният гръцки герой Ахил е познавал белият равнец (Achilea millefolium) и я използвал за лечение на своите рани в различни битки. Затова и в негова чест тя носи името Ахилея милефолиум.( в буквален превод хилядолистно Ахилово биле) . Нещо повече: според легендата , по време на Троянската война Ахил помагал и на своите ранени гръцки другари да се лекуват с вълшебното биле.

 

 


Ефектът й е известен повече от 3 хиляди години и е официално признат и доказан от науката.  Билката действа антибактериално и кръвоспиращо.  Ускоряващото  кръвосъсирването действие на растението се дължи и на съдържащия се в него глюкоалкалоид ахилеин.

 

 

 


Славата на белия равнец като чудотворна лековита билка на Ахил е била запазена до Средновековието, когато е била използва основно за тази цел. Едва в по-нови времена белият равнец се използва като апетитовъзбудащо средство, против крампи , при проблеми със стомаха и червата, както и при чернодробни и жлъчни страдания. 

 

 

 



У нас са познати над 19 вида бял равнец, като един от тях е с жълти цветове. Показанията за използването му са същите, както и при белия равнец.

 

 



Отвара или запарка от билката се пие още при главоболие, охтика, кашлица, задух, малокръвие и дори само за здраве и бодрост. Чаят от белия равнец е подходящ и за промивки и парни бани при възпаление на очите,  както и при запек, неволно напикаване, слабост, възпаление на яйчниците, смъкната матка.

 

 

 



2 суп.л. бял равнец се слагат да врят в 600 мл. вода, оставя се да изстине, и се пие по 100 мл. преди хранене. Може да се направи и спиртен извлек в отношение 2:10( билка/ ракия). Препоръчват се по 15-20 капки в малко вода, преди ядене.

 

 

 



Отварата се използва за жабурене на устатата и венците. За рани се прави настойка от билката в зехтин.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Билка за мъже и жени

 

Направете си лесно домашен природен спрей срещу комари със 100% ефективност

 

Лятно прочистване на организма от мазнини и токсини с билкова рецепта (плюс бонус рецепта)

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Безплатни срининги на щитовидната жлеза в Стара Загора

Безплатни срининги на щитовидната жлеза в Стара Загора

Следваща статия
Пречистете тялото си с тези 7 съвета

Пречистете тялото си с тези 7 съвета

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар